Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Draw downs, overbodig?
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Draw downs, overbodig?

    De reeks verliezers keert terug


    Elke handelaar kent het fenomeen: De draw-downs (reeksen verliezen) die zich op geregelde tijdstippen herhalen en die deel uitmaken van een handelssysteem. Elk systeem, hoe goed en robuust het ook is, kent fasen waarin het meer verliest dan wint. In deze fase daalt het handelskapitaal.

    Een handelaar met een goede start


    Stel dat een handelaar begint met $10.000 aan kapitaal, en een goede start heeft. Hij kan zijn kapitaal in een paar weken verhogen tot €13.500. Maar plotseling verschijnen er een paar verliezende transacties en een paar dagen later heeft hij nog maar €12.600 op zijn rekening. En het wordt nog erger. Uiteindelijk blijft er van de oorspronkelijke €13.500 slechts €11.900 over. De trader is nog steeds winstgevend, maar de reeks verliezen (drawdown fase) heeft een deel van zijn winst teruggegeven aan de markt.

    De methode werkt niet meer


    Is de handelaar nu plotseling erger geworden? Mogelijk. Maar niet noodzakelijk. De oorzaken van tegenvallers zijn meestal externe factoren, zoals een verandering in de prestaties van de onderliggende activa waarin de handelaar gewoonlijk handelt. Voor veel handelaren veroorzaakt deze fase veel angst en twijfel. Het kan gebeuren dat handelaren het gevoel krijgen dat hun strategie niet meer werkt.
    Drawdown

    Opnames zijn noodzakelijk


    Dit is de negatieve kant van drawdowns, maar er is ook een positieve kant. Terugnemingen zijn niet alleen een noodzakelijk kwaad dat deel uitmaakt van de handel. Wetenschappelijke studies hebben duidelijk aangetoond dat drawdowns zelfs noodzakelijk zijn om winstgevend te kunnen handelen. Uit empirisch onderzoek blijkt dat zelfs in een conservatief beheerde portefeuille "drawdowns" van 20% of meer gebruikelijk zijn.

    Een belangrijke indicator


    Elke ontwikkelaar van een geautomatiseerd handelssysteem probeert vooraf de maximale drawdown van zijn systeem te vinden met behulp van backtests. Hij weet, althans theoretisch, hoe groot de potentiële reeks verliezen is die zijn systeem kan hebben. Het maximumverlies is een identificatienummer dat de handelaar informatie verschaft over de risico's die hij neemt bij de handel.

    Controle van Drawdowns


    Als de trader niet alleen theoretisch maar ook praktisch weet dat drawdowns een belangrijk onderdeel zijn van zijn trading systeem, dan is hij klaar voor de volgende stap: trading is namelijk eerst en vooral de drawdown beheersen! Dit is waarschijnlijk een onverwachte conclusie voor veel beginners ... zij zijn er altijd van uitgegaan dat handel opwinding betekent, opwindende strategieën, winstbejag, enz.

    Professionelen denken anders


    Een professionele handelaar denkt daar uiteraard anders over en probeert het risico voor elke transactie opnieuw in te schatten om een beslissing te kunnen nemen. Trading kan worden gedefinieerd als de kunst om drawdowns in te schatten en op de juiste manier te beheersen. En wie deze elementaire regel onder de knie heeft, kan dan ook met meer enthousiasme grafiekstudies aanvatten.





    “Success usually comes to those who are too busy looking for it.”

    — Henry David Thoreau
Working...
X