Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Winnen door los te laten
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Winnen door los te laten

    Het idee voor het artikel van vandaag komt van de Amerikaanse handelspsycholoog Rande Howell. Hij stelt de volgende vraag: Waarom zijn zo weinig mensen succesvol op de aandelenmarkt, zelfs als ze de juiste instrumenten kennen en gebruiken? Als alleen de wil om te winnen en hard werken nodig waren, zouden er veel meer succesvolle handelaren zijn. Intelligentie alleen lijkt ook geen nut te hebben.

    Het probleem is dat men denkt het te kunnen doen zonder nauwkeurig onderzoek. In de overtuiging dat men niet zal falen zoals de meeste anderen en met succes het pad naar "vrijheid" zal bewandelen. En de handelsindustrie steunt deze denkwijze, tenslotte profiteert zij van de nieuwe klanten.

    Als je dan met echt geld gaat handelen, loopt alles anders dan gepland. Regels worden overboord gegooid omdat je het opeens "beter weet". Emoties nemen de overhand. Helaas heeft ons rationele denken hier geen schijn van kans tegen.

    Ons emotionele brein wil ons op korte termijn beschermen tegen schade. Deze functie was nuttig in de evolutie, toen het er om ging te overleven. Maar niet in de handel. Want hier moet je bewust risico's nemen op korte termijn om op lange termijn winst te maken. Klinkt logisch voor ons rationeel denken. Maar zoals ik al zei, je moet het eerst in de praktijk kunnen brengen.


    "Het emotionele brein "kijkt" niet op lange termijn. Het ziet alleen bedreiging voor overleven op de korte termijn. En als het op de proef wordt gesteld, wint het emotionele brein elke keer. Het kaapt gewoon de overpeinzingen van het denkende brein alsof het stof in de wind is." - Rande Howell
    Dit doet ons iets beseffen dat nog belangrijker is: Het was ons emotionele brein dat ons liet geloven dat we het zouden halen. Want om deze kennis aan rationeel denken te kunnen toeschrijven, zouden wij een zeer duidelijk statistisch onderzoek hebben moeten afleggen voordat wij ooit een transactie zouden hebben gedaan. Klinkt onwaarschijnlijk, nietwaar?

    Dus we lijden onder het bedriegen van onszelf. Als dit zo is, rijst de vraag naar een werkbare oplossing voor dit tamelijk fundamentele probleem.

    Rande Howell stelt voor een " handelsgeest " te ontwikkelen. Om dit te doen, beschrijft hij vier stappen:
    • Realiseer je dat onze gedachten niet hetzelfde zijn als wijzelf. Gedachten zijn programma's die in onze hersenen lopen. En deze programma's controleren ons - niet wij controleren onze gedachten.
    • Emotionele regulatie. Men moet processen tot stand brengen die ons in staat stellen de controle te behouden en rationeel te handelen, zelfs onder druk. Emoties zoals angst en woede mogen geen rol spelen.
    • Reflecteer. Wij moeten leren het grote geheel te zien en inzien welke emotionele gedachten wij momenteel hebben en hoe wij die op de markt projecteren.
    • Actieve toepassing van de bedachtzaamheid. Het punt waarop we bewust kunnen beslissen welke gedachten we echt willen hebben. Namelijk die welke ons in staat stellen risico's op korte termijn te nemen en in de eerste plaats naar de rentabiliteit op lange termijn te kijken.

    "Het is de omscholing van de hersenen van hun natuurlijke overlevingsinstinct op korte termijn naar het voordeel op lange termijn van een geest die de intentie dient - dit is de heilige graal van de handel." - Rande Howell
    Ik moet toegeven dat ik vroeger dacht dat zulke diepzinnige zaken onzin waren. Dat is veranderd. Vandaag weet ik dat dit precies is wat cruciaal is om echt succesvol te worden.

    "Wat wel mogelijk wordt, is het managen van de geest die je meeneemt naar het moment van de prestatie. Het is hier, buiten alle hype van winnen en het voorspellen van de toekomst, dat de handelsoverwinning wordt gevonden. Het verleden is voorbij, de toekomst is nog niet gearriveerd - het enige dat gecontroleerd kan worden is de geest die de onzekerheid van handelen en van het leven aangaat." - Rande Howell
    Maar nu hebben we het nog niet gehad over wat "winnen door loslaten" betekent. Het heeft veel te maken met hoe moeilijk onze emoties en dus onze gedachten onder druk te beheersen zijn. Het is een paradox: als we iets koste wat kost willen bereiken en er 100 procent op gefixeerd zijn, kan het juist daardoor misgaan - omdat we zo emotioneel betrokken zijn dat rationele beslissingen volstrekt onmogelijk worden.

    Misschien moeten we dan het grote doel tijdelijk loslaten. Dat klinkt in eerste instantie contraproductief. Maar het creëert ook nieuwe vrijheid, flexibiliteit en creativiteit. We voelen ons beter omdat de druk van ons af is. Druk die misschien alleen is ontstaan omdat we voor de hand liggende dingen niet wilden accepteren en ertegen vochten. Op die manier creëren wij nieuwe perspectieven van waaruit wij het doel opnieuw benaderen.

    Als we beide combineren - de handelsgeest met het vermogen om los te laten - is de kans groot dat we een veel betere handelaar worden.


    Bronnen:

    Howell, R., The Paradox of Winning by Letting Go
    Aziz, D. (2012), The Paradox of Letting Go: The Secret to Getting What You Want






    "In deze business heb je zes van tien keer gelijk als je goed bent. Je zult nooit negen van de tien keer gelijk hebben."

    - Peter Lynch -
    Last edited by Leren traden; 29-09-2022, 08:53.
Working...
X