Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
De belangrijkste markten voor traders: Olie
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • De belangrijkste markten voor traders: Olie

  Zwart goud is een soort "smeermiddel" voor de economie. Hoewel het belang van aardolie de laatste decennia is afgenomen, is het nog steeds een van de belangrijkste grondstoffen. Olie wordt hoofdzakelijk geproduceerd door de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC), die momenteel 14 landen telt. Wat de afzonderlijke landen betreft, hebben Saudi-Arabië, Rusland en de VS de grootste productievolumes.
  Olie
  Het is interessant hoe de perceptie van de olieprijsbewegingen is veranderd. In het verleden werden prijsstijgingen vooral in verband gebracht met hogere kosten. Vandaag de dag zijn prijsstijgingen over het algemeen positief als gevolg van een verminderde afhankelijkheid: gematigd stijgende olieprijzen worden gezien als een indicator van een overeenkomstige goede economische ontwikkeling, zodat zij niet zelden gepaard gaan met stijgende aandelenkoersen.

  De beslissende factor voor olie is de curve van de futuresmarkt. Dit betekent hoe futurescontracten met een korte looptijd worden geprijsd in vergelijking met futurescontracten met een langere looptijd. Er zijn hier twee mogelijkheden:

  Contango: Contracten met een korte looptijd zijn goedkoper dan contracten met een langere looptijd. Dit is het normale geval wegens opslagkosten (opslag, renteverlies, verzekering). Als een contract afloopt en wordt doorgerold naar de volgende contractmaand, ontstaan doorrolverliezen omdat de huidige future tegen de lagere prijs wordt verkocht en de volgende future tegen de hogere prijs wordt gekocht.

  Backwardation: Contracten met een korte looptijd zijn duurder dan contracten met een langere looptijd. Dit is de uitzonderlijke situatie die zich kan voordoen, bijvoorbeeld als gevolg van een duidelijke vraagoverschot op korte termijn. Als een contract afloopt en wordt doorgerold naar de volgende contractmaand, wordt roll-winst gegenereerd omdat de huidige future tegen de hogere prijs wordt verkocht en de volgende future tegen de lagere prijs wordt gekocht.

  Rolling-verliezen treffen vooral beleggers op langere termijn. Wie bijvoorbeeld ETC's op olie verhandelt, moet er rekening mee houden dat er regelmatig verliezen worden geleden bij het doorrollen van de onderliggende futures. Op lange termijn presteren deze instrumenten dus soms aanzienlijk slechter dan de spotolieprijs. In de vrij zeldzame fasen van backwardation daarentegen profiteren ETC's van rolling gains.

  In het geval van olie zijn er twee hoofdtypes/contracten:
  • Brent (Noordzee olie): De belangrijkste oliesoort voor Europa
  • West Texas Intermediate (WTI): De belangrijkste soort olie voor de Verenigde Staten

  De prijzen van de twee variëteiten zijn nauw met elkaar verbonden. Daarom zijn er handelaren die hier winst uit proberen te halen met behulp van strategieën voor pair trading. In het verleden is echter gebleken dat de correlaties ook tijdelijk kunnen worden ontkoppeld, wat het overeenkomstige risico van deze aanpak is.

  Conclusie


  Stijgende olieprijzen worden vandaag vaak positief geïnterpreteerd. Langetermijnbeleggers moeten zeker aandacht besteden aan de termijncurve.

  Brent & WTI


  WTI vs Brent ruwe olie


  De grafiek toont de prestaties van WTI Crude Oil (blauwe lijn) vergeleken met Brent Crude Oil (oranje lijn) sinds maart 2009. Het is gemakkelijk te zien dat de correlatie zeer hoog is, maar de spreiding kan in de loop van de tijd aanzienlijk veranderen.

  "De enige plaats waar succes voor werk komt, is in het woordenboek."

  - Vidal Sassoon -
  Last edited by Leren traden; 27-06-2022, 17:34.
Working...
X