Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
De meest voorkomende fouten: Niveau niet waargenomen
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • De meest voorkomende fouten: Niveau niet waargenomen

    Niveaus zijn speciale koerspunten waarop een verandering in het koersgedrag of zelfs een ommekeer kan optreden.

    Veel technische handelaars werken met niveaus. Om ze rendabel te kunnen gebruiken, moeten ze eerst (tijdig) worden herkend. Daartoe zijn er verschillende mogelijkheden van technische analyse en grafiekanalyse:
    • Technische analyse: Fibonacci retracements en extensies, pivot punten, voortschrijdende gemiddelden
    • Grafiekanalyse: prominente hoogte- en dieptepunten, trendlijnen, trendkanalen, koerspatronen

    Fibonacci Trendkanaal

    Er zijn dus verschillende technieken om niveaus te bepalen. Bovendien kunnen andere dergelijke niveaus worden bepaald op hogere of lagere tijdsniveaus. Het is echter onmogelijk om daadwerkelijk met al deze prijsniveaus rekening te houden. Elke trader moet voor zichzelf een handelsstijl vinden waarin hij de potentieel belangrijkste niveaus identificeert en deze voortdurend bijwerkt naarmate de markt beweegt. Op die manier kan worden geanticipeerd welke prijsvorken goede handelsmogelijkheden kunnen bieden.

    Niveaus zijn niet alleen cruciaal voor instappen, maar ook voor uitstappen. Vooral voor traders die met koersdoelen werken, kunnen zij waardevolle aanwijzingen geven over geschikte gebieden om limietorders te plaatsen om winnende trades af te sluiten. Niveaus zijn ook geschikt als "bescherming" voor stop orders door ze net onder of boven een belangrijk niveau te plaatsen.

    Een belangrijk fundamenteel punt is de sterkte van een niveau. Zo is een tussentijds dieptepunt van de vorige dag minder duurzaam dan een maandelijks dieptepunt dat ook dicht bij een Fibonacci retracement op een hoger tijdsniveau en een lange termijn voortschrijdend gemiddelde ligt. Dit laatste is een cluster waar verschillende niveaus samenvallen in een nauwe ruimte. Dit versterkt het prijsgebied en biedt goede mogelijkheden voor een goede trading setup die daar kan ontstaan.

    Het omgekeerde is waar tussen twee belangrijke niveaus. Als de koers door een prominent niveau is gebroken en, bijvoorbeeld, 100 punten speling heeft tot het volgende niveau, is het zeer waarschijnlijk dat deze afstand (snel) zal worden overbrugd. Derhalve moeten transacties zo dicht mogelijk bij de eerder vastgestelde niveaus worden geopend en gesloten om een beter transactierendement te behalen. Indien daarentegen trades worden geopend in het midden tussen twee niveaus, is de stop afstand relatief groot, wat de risico/opbrengst verhouding aanzienlijk kan schaden - een klassieke handelsfout.

    Een niveau niet herkennen is één ding. Maar het is ook mogelijk dat handelaren opzettelijk een niveau negeren. Een van de redenen hiervoor is dat zij menen dat zij de markt intuïtief beter kunnen beoordelen dan door het observeren van de eerder geanalyseerde merken. Vaak is deze vertekende perceptie het gevolg van de (onbewuste) drang om meer winst of minder verlies te maken op één enkele transactie. Daarbij maken zij ook een fout: zij veronachtzamen (duidelijke) niveaus en verminderen daardoor uiteindelijk hun kans op succes.

    B1) DAX-niveau op daggrafiek


    De grafiek toont de onverwacht sterke stijging na de Amerikaanse verkiezingen. In deze situatie was het makkelijk om meegesleept te worden door de plotselinge euforie. Op de tweede dag na de verkiezingen bereikte de DAX echter een belangrijk weerstandsniveau in het bereik van 10.777 tot 10.828 punten. Na de sterke beweging moet dit niveau zeker in acht worden genomen door winsten te realiseren op bestaande long posities. Traders zouden het niveau zelfs kunnen gebruiken om te anticiperen op een tegenbeweging.

    Daggrafiek Dax (bron WH Selfinvest)

    niveaus

    Probeer onze Nanotrader Demo






    "De grootste les in het leven is te weten dat zelfs dwazen soms gelijk hebben."

    - Winston Churchill -
    Last edited by Leren traden; 24-05-2022, 13:45.
Working...
X