Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Waarom intelligentie alleen helemaal geen nut heeft op de beurs
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Waarom intelligentie alleen helemaal geen nut heeft op de beurs

  Er is een prachtig verhaal waar we je over moeten vertellen. Gedurende een aantal jaren werd een experiment uitgevoerd in opdracht van de Chicago Sun Times. Daarin markeerde een aap genaamd Adam Monk verschillende aandelen in de Wall Street Journal, die vervolgens werden gekocht.

  Het resultaat: hij deed het beter dan veel echte fondsbeheerders.


  Nog spannender is echter dat dit resultaat niet als een verrassing kwam voor financiële deskundigen. Integendeel: Burton Malkiel, een vertegenwoordiger van de efficiënte markttheorie, schreef reeds in 1973 in zijn klassieker "A Random Walk Down Wall Street" dat een aap even goed kan beleggen als een financiële professional:

  "Een geblinddoekte aap die dartpijltjes gooit naar de financiële pagina's van een krant, kan een portefeuille kiezen die het even goed doet als een portefeuille die zorgvuldig door deskundigen is geselecteerd. (Burton Malkiel)

  De reden voor dit alles is dat de markten vrij efficiënt zijn. En dat maakt het moeilijk om het beter te doen, zelfs als je slim handelt. Want alles waar je op rekent qua informatie kan net zo goed al ingeprijsd zijn - en een willekeurige selectie kan het dus net zo goed doen.

  Bovendien had de aap een voordeel in de test. Dit komt omdat haar aandelen gelijkelijk in de portefeuille waren gewogen. Fondsbeheerders hebben daarentegen verschillende wegingen, die ook gebaseerd zijn op hun benchmarks en dus op de beurswaarde van de ondernemingen (wat niet zelden tot een slechtere prestatie leidt).

  Maar wat als het resultaat van het apenexperiment gewoon toeval was? In 2013 werd een studie gepubliceerd waarin een soortgelijk, maar veel uitgebreider experiment werd uitgevoerd. De onderzoekers stelden 100 portefeuilles samen, elk met 30 gelijk gewogen aandelen, willekeurig gekozen uit de grootste 1000 Amerikaanse aandelen. Dus er werd geen echte aap gebruikt. 94 van deze 100 portefeuilles deden het beter dan een portefeuille van alle 1000 aandelen, gewogen naar marktwaarde.
  long short
  Er waren andere experimenten met soortgelijke resultaten. Niet alleen bij apen - ook de beleggingsresultaten van katten zijn indrukwekkend. Zelfs schoolkinderen konden zich gemakkelijk meten met de professionals.

  Intelligentie alleen is van geen enkel nut op de beurs. Je kunt de hele dag analyseren en dat tientallen jaren als beroep doen. Weeg zorgvuldig veel gedetailleerde informatie en tegenstrijdige argumenten gedurende lange tijd af om tot een evenwichtige beleggingsbeslissing te komen. Alleen om in stukken gezaagd te worden door een aap of een kat. Een fascinerend fenomeen dat in geen enkel ander beroep voorkomt.

  En het wordt nog gekker: soms zijn de intelligentste mensen bijzonder slechte beleggers. Hier zijn 2 voorbeelden:
  • Sir Isaac Newton. Hij was een briljant natuurkundige die de fundamentele wetten van de beweging en de zwaartekracht formuleerde, maar verloor bijna zijn hele fortuin in de speculatieve zeepbel van de Zuidzee. Later zou hij hierover het volgende hebben gezegd:
  "Ik kan de beweging van sterren berekenen, maar niet de waanzin van mensen."
  • Long-Term Capital Management (LTCM). Dit hedgefonds werd geleid door hooggeplaatste, ervaren financiële professionals en geadviseerd door Nobelprijswinnaars. Helaas mocht dit niet baten toen de markt zich tegen hun handel keerde en het fonds failliet ging (of moest worden gered met miljarden aan noodsteun).

  We willen niet zeggen dat intelligentie schadelijk is voor de aandelenmarkt. Maar je moet nederig blijven en altijd weten wat je niet weet. Het komt erop aan de juiste beslissingen te nemen, hoe moeilijk deze ook mogen zijn (bv. het realiseren van boekverliezen).

  Eén ding moet echter ook in alle eerlijkheid worden gezegd: de markt wordt alleen efficiënt door vele individuele, intelligente marktdeelnemers die informatie evalueren en dienovereenkomstig handelen. Een stel apen kan dat niet doen.
  menigte
  Intelligentie is nutteloos, vooral als de massa de verkeerde kant op rent. Er is geen manier om het te stoppen. Stel je voor dat er paniek uitbreekt in het voetbalstadion na een plotseling bommelding. Iedereen wil zo snel mogelijk weg en dringt zich op aan de uitgangen. Jij bent de enige die weet dat het gewoon vals alarm is.

  Dus je staat bij de uitgang, de mensenmassa komt op je af. Ga je proberen te zeggen, "Hé jongens, wacht even, het is gewoon een vals alarm. Stop, kalmeer, en ga terug naar uw plaatsen."

  Niemand zal naar je luisteren, ook al heb je eigenlijk gelijk. Misschien merken ze je niet eens op en rollen ze gewoon om. Zo is het ook op de markten wanneer er angst en paniek heerst.


  "Een man die een orkest wil leiden moet zijn rug naar de menigte toekeren"

  - Max Lucado -
  Last edited by Leren traden; 05-05-2022, 20:54.
Working...
X