Maandagochtend 6 uur, je wekker smeekt je om op te staan...je zou willen blijven slapen, maar er begint een nieuwe week. Als je je klaarmaakt voor de spiegel, denk je al aan alles wat je te wachten staat, vergaderingen, afspraken, verslagen die vorige week reeds klaar moesten zijn, ... Maak je geen zorgen, het is niets ernstigs, het is de klassieke maandagochtend blues!

Hoe zit het met de aandelenmarkten?

Op maandag zijn de aandelenmarkten meestal richtingloos, humeurig en overwegend bearish.

Hoewel de reden voor dit 'maandagseffect' nog wat onduidelijk is, wijten sommige marktwaarnemers het aan de terugkeer naar het werk na het weekend en de ontevredenheid van beleggers aan het begin van de week. Sommigen beweren dat het de frustratie van de marktdeelnemers op maandagochtend is die tot wijdverbreid pessimisme op beleggingsgebied leidt. Terwijl anderen dit effect verklaren uit het feit dat ondernemingen soms op vrijdag, na sluiting van de beurs, of in het weekend somber nieuws meedelen. Enerzijds zodat beleggers meer tijd hebben om slecht nieuws te verwerken, en anderzijds in de hoop dat de aanwezigheid van de media en de aandacht van beleggers in het weekend afnemen.

Ongeacht de timing is het geen verrassing dat slecht nieuws een negatief effect heeft op de aandelenmarkt en meestal leidt tot koersdalingen, op maandag. Hier is een analyse van de koersbewegingen per dag van de week voor Amerikaanse aandelen van 1927 tot 2001:​

markteffecten

Volgens deze studie, die wordt bevestigd door andere wetenschappelijke studies, is er in de volgende dagen sprake van een ommekeer op de aandelenmarkten. Dit markteffect vormt de basis voor de filosofie van onze investeringsdienst Investui voor de Turnaround Tuesday strategie.

Als u net als Investui ook wilt profiteren van de aandelenblues, mis dan mijn volgende speciale webinar niet!

Tot ziens.

Evelyn ​