Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
GBP/USD: Wat je niet doodt, maakt je sterker
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • GBP/USD: Wat je niet doodt, maakt je sterker

    De GBP/USD is de hele week gebombardeerd met een stortvloed aan negatief nieuws. Eerst was er de Bank of England die 5 kwartalen van negatieve groei voorspelde en een inflatie met dubbele cijfers. Daarna was er het zeer sterke Amerikaanse banenrapport, dat de angst over verdere grote renteverhogingen door de Federal Reserve opnieuw aanwakkerde. Echter, vanaf haar piek bij $1.23 tot haar dieptepunt tot nu toe van $1.20, heeft de kabel op haar slechtst ongeveer 290 pips prijsgegeven, wat niet veel is. Op het moment van schrijven handelde de kabel vanaf haar dieptepunten op 1.2060. Vergeleken met de slotdruk van de vorige week op 1.2170, was de GBP/USD slechts 100 pips slechter af in deze week - niet veel. Wat je niet doodt, maakt je sterker. Toch?

    Wat een sterk Amerikaans banenrapport!


    Laten we eerlijk zijn. Niemand zag dat aankomen. De Amerikaanse economie creëerde veel meer banen dan verwacht en de lonen stegen sterk. Aan het begin van de week was de kans op een nieuwe verhoging met 75 basispunten in september ongeveer 25%, maar na de publicatie van het banenrapport schoot dit omhoog naar ongeveer 70%. Er volgde een regelrechte reactie op de markten: De Amerikaanse dollar en de obligatierente stegen, het goud daalde en de aandelen daalden, hoewel ze later weer konden opveren. Beleggers kijken nu al uit naar de publicatie van de Amerikaanse CPI-gegevens in de komende week. Als we na de sterke groei van de werkgelegenheid en de lonen een inflatiecijfer zien dat boven de prognoses uitkomt, dan zal dit de verwachtingen voor een renteverhoging van 75 basispunten in september versterken.

    Laten we geen overhaaste conclusies trekken.


    Het eerste wat we moeten opmerken is dat er nog 47 dagen te gaan zijn tot de volgende FOMC-vergadering. Dat betekent dat er nog één banenrapport, twee CPI-rapporten en tal van andere belangrijke data tussendoor komen die de vooruitzichten drastisch kunnen veranderen tegen de tijd dat de Fed-rentezetters op 21 september vergaderen.

    Ten tweede is de inflatie in juli misschien al meer gedaald dan verwacht. Economen denken dat de CPI met +0,2% m/m is gestegen en dat de jaar-op-jaarcijfers uitkomen op +8,7%, tegen 9,1% in juni. Er zijn redenen waarom de inflatie zal vertragen. Uit de ISM PMI-rapporten bleek een scherpe vertraging van de subindices voor betaalde prijzen. De wereldwijde druk op de toeleveringsketen is afgenomen. De scheepvaartkosten zijn gedaald. De prijzen van ruwe olie en andere grondstoffen zijn gedaald. De koopkracht van consumenten is onder druk komen te staan, wat desinflatoir zou moeten zijn. Elon Musk heeft gezegd dat de wereldeconomie "de inflatiepiek achter zich heeft gelaten", nu de grondstof- en onderdelenkosten van zijn elektrische-autobedrijf een dalende trend vertonen. Het zal duidelijk enige tijd duren voordat deze veranderingen door de economie worden gefilterd en in de cijfers zichtbaar worden.

    Het kan dus zijn dat zodra het stof is neergedaald van dit sterke banenrapport, we opnieuw zwakte zien in de Amerikaanse dollar en de obligatierente, omdat de termijnmarkten anticiperen op een sterkere vertraging van de renteverhogingen, misschien na de bijeenkomst in september.

    GBP/USD verdedigt opnieuw 1.20 handvat


    Zoals gezegd, is het opmerkelijk dat de GBP/USD zich relatief goed staande heeft weten te houden, ondanks al het negatieve nieuws dat hierboven werd genoemd. Het kan zijn dat de neerwaartse risico's zijn ingeprijsd, waarbij de kopers vandaag graag opnieuw instapten rond de 1.20 handle. Hoewel het mogelijk is dat de bodem al is bereikt, moet de kabel een hogere high creëren om mij te overtuigen. Maar ik denk dat de neerwaartse waarde vanaf hier zeer beperkt is, daar de meeste neerwaartse risico's zijn ingeprijsd.

    Daggrafiek GBP/USD (bron WHS Webtrader)

    GBP/USD 1D


    Vooruitblik

    Amerikaanse CPI (vrijdag)


    De Amerikaanse CPI zal volgende week woensdag ongetwijfeld de belangrijkste macro-publicatie zijn. Zoals gezegd zijn er steeds meer tekenen dat de inflatie afzwakt, met een daling van een aantal belangrijke grondstofprijzen. We hebben ook de subindices voor de betaalde prijzen van de ISM PMI's voor de verwerkende industrie en de dienstensector zien kelderen, wat erop wijst dat we de piek van de inflatie hebben bereikt. We zullen zien of de inflatie op jaarbasis zal vertragen ten opzichte van de 9,1% die in juni werd opgetekend en die de hoogste was sinds november 1981.

    Amerikaans UoM Consumentenvertrouwen (vrijdag)


    Dankzij de snel stijgende prijzen van alles, van benzine tot voedsel, is het consumentenvertrouwen in de VS de afgelopen maanden snel gedaald, een afspiegeling van de situatie in Europa en de rest van de wereld. De Amerikaanse economie heeft de inflatiestorm echter beter doorstaan dan andere regio's en daarom is de dollar zo sterk geweest. Maar is het momentum aan het veranderen?

    BBP VK (vrijdag)


    Het Britse BBP is in het eerste kwartaal nauwelijks gegroeid: de productie steeg met 0,8%, terwijl de verwachting uitging van 1,0%. Met verschillende macro-indicatoren die suggereren dat de economie in het tweede kwartaal kromp, daalde het pond tot onder het $1.20 handvat, alvorens te herstellen toen de USD begon terug te vallen. Wanneer het BBP een positief resultaat laat zien voor het tweede kwartaal, zou het pond positief moeten reageren.





    "TDe eerste stap in het overtreffen van de verwachtingen van uw klanten is de verwachtingen te kennen."

    - Roy H. Williams -
    Last edited by Forex Trader; 30-08-2022, 14:30.
Working...
X