Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Valutapaar van de Week: GBP/AUD
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Valutapaar van de Week: GBP/AUD

  De Bank of England (BOE) komt deze week bijeen tijdens de vergadering over het rentebesluit van augustus. De markten rekenen op een kans van ongeveer 70% op een verhoging met 50 basispunten, wat de rente op 1,75% zou brengen. Dit zou de grootste renteverhoging zijn sinds februari 1995! De BOE heeft de rente al vijf keer op rij met 25 basispunten verhoogd tot het huidige niveau van 1,25%. Tijdens de vorige vergadering zei de BOE dat ze "krachtdadig" zou optreden indien nodig. De centrale bank zei ook te verwachten dat de inflatie in oktober meer dan 9% zal bedragen en iets meer dan 11% zal stijgen. (De inflatie bedroeg in juni 9,4% j-o-j.) Intussen ziet de BOE ook het bbp fors dalen. Naast het rentebesluit zei de gouverneur van de centrale bank, Bailey, dat de BOE details zal verstrekken over de manier waarop de centrale bank de 895 miljard pond aan obligaties die ze tijdens de pandemie heeft gekocht, zal beginnen af te bouwen. Bailey heeft gezegd dat het in de orde van grootte van 50 tot 100 miljard pond kan liggen in het eerste jaar. Merk op dat de BOE waarschijnlijk niet iets al te extreems zal doen, aangezien het VK iets meer dan een maand verwijderd is van verkiezingen voor de eerste minister. Er is tijdens de campagne veel gediscussieerd over belastingen, en de centrale bank zal de beslissingen van de stemmers waarschijnlijk niet willen beïnvloeden.

  Ook de Reserve Bank of Australia (RBA) komt deze week bijeen om het rentebeleid te bespreken. Verwacht wordt dat de RBA de rente met nog eens 50 basispunten zal verhogen tot 1,85%. De centrale bank verhoogde de rente met 25bps in mei, gevolgd door twee renteverhogingen van 50bps in juni en juli om de huidige contante rente op 1,35% te brengen. De centrale bank merkte echter op dat zij alles zal doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat de inflatie terugkeert naar de doelstelling. De RBA merkte ook op dat de werkgelegenheid sterk was en verwacht dat het werkloosheidscijfer verder zal dalen. Op 26 juli kwam de Australische CPI voor het tweede kwartaal uit op 6,1%, tegen 6,2% verwacht en 5,1% in het eerste kwartaal. Hoewel de cijfers 1% hoger waren dan die van het eerste kwartaal, beschouwden traders het rapport als positief, omdat ze vreesden dat de werkelijke cijfers veel hoger zouden kunnen zijn. Dit kan RBA-leden aan het twijfelen brengen over een verhoging met 50bps. Anderzijds daalde het werkloosheidscijfer in juni tot 3,5%, tegen 3,8% verwacht en 3,9% vorig jaar. Dit kan de RBA ertoe aanzetten om de rente met meer dan 50 basispunten te verhogen. Verwacht wordt echter dat het comité het verschil bij een verhoging met 50bps zal verdelen!

  GBP/AUD brak op 22 februari bij 1.8850 onder de neklijn van een head and shoulders patroon en bewoog zich direct naar het koersdoel van 1.8375. Het pair keek sindsdien niet meer achterom en maakte op 5 april een recent dieptepunt van 1.7175. Sindsdien handelt GBP/AUD in een range tussen 1.7175 en 1.7888. Het pair kon zelfs niet het 38.2% Fibonacci retracement bereiken van de highs van 28 januari tot de lows van 5 april bij 1.7957.

  Daggrafiek GBP/AUD (bron WHS Webtrader)

  GBP/AUD 1D


  Op een 240-minuten timeframe is de GBP/AUD vanaf de dieptepunten van 22 juli in een ordelijk kanaal gestegen. De eerste weerstand ligt bij de bovenste trendlijn van het kanaal bij 1.7485, dan het 50% retracement level van de highs van 1 juli tot de lows van 22 juli bij 1.7514. Daarboven kan GBP/AUD bewegen naar het 61.8% Fibonacci retracement level van hetzelfde tijdsframe bij 1.7586. Wanneer de weerstand echter standhoudt en GBP/AUD lager beweegt, ligt de eerste steun bij de low van maandag bij 1.7355, die ook de samenvloeiing is van de neerwaartse trendlijn van 1 juli en de onderste trendlijn van het kortere-termijn-kanaal. Daaronder kan de koers dalen naar de dieptepunten van 26 juli bij 1.7267 en vervolgens naar de dieptepunten van het lange-termijnkanaal vanaf het dagelijkse timeframe bij 1.7200.

  4-uursgrafiek GBP/AUD (bron WHS Webtrader)

  GBP/AUD 4H


  Zowel de RBA als de BOE ontmoeten elkaar deze week, wat volatiliteit in GBP/AUD zou kunnen veroorzaken. Het pair zal echter zijn lange-termijn range tussen 1.7175 en 1.7888 moeten verlaten om echt vooruitgang te boeken. Wanneer de ene centrale bank meer hawkish is en de andere meer dovish, zou GBP/AUD agressiever uit het kanaal kunnen komen!

  "We willen onszelf als winnaars zien, maar succesvolle handelaren richten zich altijd op hun verliezen."

  - Peter Borish -
Working...
X