Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
USD/JPY: Japanse data dump helpt de Yen niet!
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • USD/JPY: Japanse data dump helpt de Yen niet!

  Over een paar uur zal Japan een overvloed aan gegevens voor juni vrijgeven, waaronder de industriële productie, de detailhandelsverkopen en het werkloosheidscijfer. Alle zullen naar verwachting iets beter zijn dan de gegevens van mei. Daarnaast zal Japan de CPI van Tokio over juli bekendmaken. Deze wordt vaak gebruikt als proxy voor de totale inflatie, omdat de CPI van Japan voor een groot deel uit deze inflatie bestaat. Ook deze zal naar verwachting iets hoger uitvallen dan de 2,3% van juni. Als de datadump van vandaag uitkomt zoals verwacht, zal de BOJ dan minder dovish worden? Dat is onwaarschijnlijk. Tijdens de BOJ-vergadering van 21 juli liet de centrale bank de rente op -0,1%, zei ze zoveel 10-jarige JGB's te zullen blijven kopen als nodig is om de rente onder 0,25% te houden, en ging ze door met haar YCC-programma. En hoewel het comité zijn inflatieprognose voor 2022 optrok van 1,9% naar 2,5%, herhaalde de BOJ dat ze niet zou aarzelen om indien nodig extra versoepelingsmaatregelen te nemen. Bovendien zei Amamiya, vice-gouverneur van de BOJ, eerder vandaag: "We mogen onze greep op het soepele beleid niet verslappen omdat er nog geen vooruitzicht is op een duurzame naleving van de inflatiedoelstelling van 2%"!

  USD/JPY begon agressief te handelen op 11 maart, toen de prijs boven 116.35 brak. Het pair steeg naar een hoogste punt van 131.35 op 9 mei en trok zich daarna terug in een correctieve, dalende wig toen de divergerende RSI van overbought terugging naar een neutraal gebied. USD/JPY brak op 31 mei uit de neerwaartse wig bij 127.51 en hervatte de opwaartse beweging. Het pair handelde op zijn hoogste niveau sinds september 1998 bij 139.39. Merk op dat de RSI op dat moment overbought was en divergeerde met de prijs. Sindsdien bewoog USD/JPY lager, terwijl de RSI terugkeerde naar neutraal terrein. Zou de koers een nieuwe neerwaartse wig kunnen vormen? Zie in de eerste wig hoe de koers terugtrok naar het 50% retracement level van de dieptepunten van 31 maart tot de hoogtepunten van 9 mei.

  Daggrafiek USD/JPY (bron WHS Webtrader)

  USD/JPY 1D


  Op een 240-minuten timeframe begon USD/JPY lager te bewegen vanaf de highs van 14 juli op 139.39 in een neerwaartse wigformatie. Tot dusver is het pair teruggetrokken naar het 38.2% Fibonacci retracement level vanaf de lows van 24 mei tot de highs van 14 juli, bij 134.41. Wanneer de prijs een zelfde patroon zou volgen als de eerste neerwaartse wig en zou dalen naar het 50% retracement level, dan zou hij 132.87 als doel hebben. Dat fungeert nu als het eerste steunniveau. Daaronder zou USD/JPY kunnen dalen naar het 61.8% Fibonacci level van hetzelfde timeframe op 131.33. Merk op dat de RSI op het 240-minuten timeframe oversold is, wat aangeeft dat het pair klaar zou kunnen zijn voor een bounce. Wanneer het pair hoger gaat, ligt de eerste resistance op de lows van 22 juli bij 135.57. Daarboven ligt de neerwaartse trendline van de wig bij 137.20 en dan de recente highs bij 139.39.

  USD/JPY is de voorbije weken lager bewogen. Dit heeft echter waarschijnlijk meer te maken met de dalende rente in de VS dan met de sterkte van de yen. De BOJ verklaarde onlangs dat het extra versoepelingsmaatregelen zal nemen als dat nodig is. Zullen de sterkere economische cijfers die binnenkort uit Japan zullen komen, de yen verder helpen versterken? Het lijkt onwaarschijnlijk, daar USD/JPY meer beweegt op basis van de US-dollar dan van de JPY. Maar wanneer het pair support bereikt op het 50% retracement level bij 132.87, zoals het deed in de vorige neerwaartse wig, kijk dan uit naar een sprong van het pair!

  "Grote prijsveranderingen worden meestal gevolgd door meer grote veranderingen, positief of negatief.
  Kleine veranderingen worden meestal gevolgd door meer kleine veranderingen. Volatiliteit clustert."


  - Benoit B. Mandelbrot -

Working...
X