Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Valutapaar van de Week: EUR/USD
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Valutapaar van de Week: EUR/USD

  De ECB heeft vorige week de rente verhoogd en het belangrijkste rentetarief van -0,50% naar 0,00% gebracht. Dit was de eerste renteverhoging in 11 jaar. Het Comité merkte op dat een verdere normalisering van de rente aangewezen is, wat erop wijst dat de ECB tijdens de vergadering van 8 september opnieuw tot een renteverhoging zal overgaan. Het Comité introduceerde ook een nieuw programma voor de aankoop van obligaties, het Transmission Protection Instrument (TPI), dat alleen "indien nodig" zal worden gebruikt. Met dit instrument kan de ECB obligaties opkopen in elk land van de eurozone waarvan de rendementen kunnen oplopen als gevolg van ongerechtvaardigde financiële voorwaarden. Er moet aan een reeks financiële criteria worden voldaan voordat de ECB de obligatieaankopen in gang kan zetten.

  Bovendien waren er vorige week slechte PMI-gegevens voor de eurozone: de Europese PMI's wezen op een vertraging van de verwerkende industrie. De cijfers voor de verwerkende industrie daalden in een aantal landen onder het niveau van 50, wat erop wijst dat de verwerkende industrie krimpt. Voor de eurozone als geheel kwam de flash PMI voor de verwerkende industrie uit op 49,6 tegen 52,1 eerder, terwijl de flash PMI voor de dienstensector uitkwam op 50,6 tegen 53 eerder. Hierdoor daalde het samengestelde cijfer van 52 in juni naar 49,4. Op maandag publiceerde Duitsland zijn Ifo Business Climate. Het cijfer kwam uit op 88,6 tegen 90,2 verwacht en 92,2 in juni. De verwachte cijfers daalden van 85,5 in juni naar 80,3 in juli, het laagste niveau sinds april 2020. Dit leek de PMI-gegevens te bevestigen. Deze week zal de EU haar Flash CPI voor juli bekendmaken. De verwachtingen zijn 8,6% j-o-j versus 8,6% j-o-j eerder. De kern CPI zal naar verwachting stijgen naar 3,8% j-o-j van 3,7% j-o-j eerder. Als deze cijfers blijven stijgen, zal de ECB een aantal beslissingen moeten nemen.

  Het FOMC komt deze week op dinsdag en woensdag bijeen om het rentebeleid te bespreken. Verwacht wordt dat het comité de rente met 75bps zal verhogen, waardoor de Fed Funds-rente van 1,75% naar 2,50% zal stijgen. De laatste CPI-indicatie voor de VS bedroeg 9,1% j-o-j! Zal het Comité meer moeten verhogen? Vrijdag heeft de VS zelf PMI-gegevens vrijgegeven. De productiecomponent kwam uit op 52,3 tegenover 52,7 in juni. De PMI voor de dienstensector kwam echter uit op slechts 47, tegen 52,7 in juni en een verwachting van 52,6. Hierdoor daalde de samengestelde PMI van 52,3 in juni tot 47,5 in juni. Dit is ruim onder het expansie/contractie-niveau van 50. (De Philly Fed Manufacturing Index was eveneens slecht). Naast de FOMC zal de US ook zijn gevorderd K2 BBP bekendmaken. De verwachtingen lopen uiteen van +0,6% tot -1,6%. Als het resultaat negatief is, komt de VS in een technische recessie terecht, wat neerkomt op twee kwartalen van negatieve groei. Herinnert u zich dat het BBP in het eerste kwartaal -1,6% bedroeg. De banencijfers beginnen ook naar beneden te bewegen. Vorige week bedroeg het aantal eerste aanvragen om werkeloosheid voor de week eindigend op 16 juli 251.000, de hoogste stand sinds februari. Deze week wordt gerekend op 253.000. Deze gegevens zullen bekend zijn na het FOMC-besluit op donderdag, maar men moet zich afvragen of de Fed in haar achterhoofd denkt aan dalende banen.

  EUR/USD beweegt al sinds 10 februari, toen het pair dicht bij 1.1500 stond, in een ordelijk kanaal omlaag! Het pair begon medio juni agressief lager te bewegen toen de Fed de markten enkele dagen voor haar vergadering voorbereidde op een renteverhoging van 75bps (in plaats van de verwachte verhoging van 50bps). EUR/USD daalde naar de dieptepunten van januari 2017 bij 1.0340, maar kon niet doorbreken. Na een bounce naar 1.0615 op 27 juni, crashte het pair uiteindelijk door het 1.0340 level en daalde richting pariteit. Op 14 juli brak EUR/USD door het 1.0000 level en de onderste trendline van het lange-termijnkanaal en veerde terug naar binnen. Sindsdien consolideert het pair mid-range in het kanaal bij 1.0250 level, terwijl de FOMC-vergadering van woensdag nadert.

  Daggrafiek EUR/USD (bron WHS Webtrader)

  EUR/USD


  Op een 240-minuten timeframe kunnen we de low op 14 juli op 0.9951 beter zien, net voor de bounce back in het channel. Het pair pauzeerde op het 38.2% Fibonacci retracement gebied vanaf de highs van 9 juni tot de lows van 14 juli bij 1.0260 en consolideert in de buurt van de mid-range van het channel in de aanloop naar de FOMC-vergadering. De highs van 21 juli fungeren als het eerste weerstandsniveau op 1.0278. Daarboven kan de koers lopen naar een samenvloeiing van weerstand op de vorige dieptepunten van 1.0340 en het 50% retracement van het hierboven genoemde tijdframe bij 1.0362. Daarboven komt de bovenste, neerwaartse trendlijn van het kanaal in het spel, samen met het 61.8% Fibonacci retracement level van hetzelfde timeframe bij 1.0460. Als de weerstand echter standhoudt, dan ligt de steun daaronder bij de onderkant van de recente consolidatierange en de horizontale steun bij 1.0122. Daaronder kan EUR/USD terugvallen naar pariteit en vervolgens naar de dieptepunten van 14 juli bij 0.9951.

  4-uursgrafiek EUR/USD (bron WHS Webtrader)

  EUR/USD 4H


  Met de FOMC en Core PCE uit de US, CPI uit de EU, en GDP uit beide gebieden, zou EUR/USD een volatiele week tegemoet kunnen gaan. Als de Fed verrast, of havikistischer is dan verwacht, zou het pair terug kunnen breken tot onder pariteit. Wanneer de Fed zich echter zorgen maakt over de toestand van de economie of een mogelijke recessie, zou EUR/USD snel weer boven 1.0340 kunnen staan!

  "Wat voor de meerheid te hoog en te riskant lijkt, wordt meestal hoger en wat laag en goedkoop lijkt, wordt meestal lager."

  - William O'Neil -
  Attached Files
Working...
X