Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
EUR/USD zakt onder pariteit. Wat nu?
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • EUR/USD zakt onder pariteit. Wat nu?

    De schijnbaar nooit eindigende vraag "Zal EUR/USD pariteit breken?" is eindelijk beantwoord. Hoewel EUR/USD eerder in de week een paar pips onder pariteit daalde, crashte het pair op donderdag door 1.0000 en maakte een intraday low van 0.9952. Daarna veerde het pair terug naar 1.0025 en schommelt sindsdien rond het grote getal. Wat zou er nu kunnen gebeuren?

    15-minuten grafiek EUR/USD (bron WHS Webtrader)

    EUR/USD 15 min.


    Zeker, de eurozone heeft haar deel van de problemen, waarvan misschien wel de minste is dat er een oorlog woedt in buurland Oekraïne. Mede daardoor is de inflatie opgelopen tot een recordhoogte van 8,6% j-o-j. Terwijl de meeste landen in de wereld de rente hebben verhoogd om te voorkomen dat de inflatie zich zou verankeren, heeft de ECB de rente met geen enkel basispunt verhoogd, waardoor de rente op een ultralaag niveau van -0,5% is gebleven. Vergelijk dit met de Fed, die de rente heeft verhoogd tot 1,75% en die bespreekt of ze de rente bij haar volgende vergadering met 75 of 100 basispunten moet verhogen! De Amerikaanse CPI van juni bedroeg 9,1% j-o-j. Eerlijk gezegd heeft de ECB wel gezegd dat ze de rente tijdens haar vergadering in juli met 25 basispunten zal verhogen. Een renteverhoging met 50 basispunten lijkt ook op tafel te liggen, maar dat zou de rente in het beste geval op 0% brengen. Dit toenemende verschil tussen de rentetarieven duwt de EUR/USD omlaag.

    Bovendien wijzen de jongste gegevens over de verwerkende industrie erop dat de eurozone afstevent op een tragere groei, net als het Duitse ZEW economisch sentiment. De VS lijkt echter dezelfde kant op te gaan, met de laatste Amerikaanse ISM Manufacturing PMI die uitkwam op 53 tegenover 56,1 in mei. Het was het slechtste resultaat voor het economische datapunt sinds juni 2020, slechts enkele maanden nadat de pandemie toesloeg. Het verschil tussen de 2 gebieden is hoe elke centrale bank zal omgaan met een recessie. De VS kan de rente verlagen als dat nodig is, omdat de Fed de rente op 3% (of meer) kan zetten mocht dat nodig zijn. De eurozone heeft die luxe wellicht niet, tenzij zij snel begint met het verhogen van de rente.

    De ECB moet ook het hoofd bieden aan het fragmentatierisico tussen de economieën van de verschillende landen binnen de eurozone. Het fragmentatierisico is de mogelijkheid dat de rente op obligaties van sommige perifere en met schulden beladen landen van de eurozone aanzienlijk ECBstijgt ten opzichte van een benchmark, zoals Duitse 10-jaars bunds. De ECB hield een spoedvergadering om te bespreken hoe zij de rente onder controle zou houden als de perifere landen zouden gaan stijgen. Het resultaat was een "anti-fragmentatie"-instrument, waarbij de centrale bank de vervallende opbrengsten van haar obligatiebezit zou gebruiken om nieuwe obligaties te kopen in landen die een hogere rente hebben. Als dit instrument wordt gebruikt, zal het de euro dan helpen of hinderen? Meer hierover tijdens de vergadering van de ECB volgende week.

    En net vandaag vernamen we dat de leider van het land met de grootste schuldenlast in de eurozone, Italië, zijn ontslag aanbiedt. Mario Draghi, die als president van de ECB verklaarde dat hij "alles zou doen wat nodig is" om de euro in 2012 te helpen stabiliseren, heeft gezegd dat hij zijn functie als premier neerlegt. Het laatste nieuws is echter dat de president van Italië zijn ontslag heeft afgewezen. Let goed op deze onzekere situatie, want de volgende premier zal moeten bepalen hoe het schuldenprobleem van het land moet worden aangepakt.

    Zal EUR/USD lager gaan? Of is dit een valse breakdown onder pariteit? Vanuit een technisch standpunt is pariteit, of 1.0000, gewoon een getal. Het heeft de afgelopen dagen echter gefungeerd als een psychologisch rond getal support level. Nu het pair eronder is verhandeld, is er geen technische reden waarom het daar zou moeten stoppen. Op een daily timeframe is de EUR/USD gedaald tot onder pariteit en tot onder het onderste neerwaartse kanaal van het dalende kanaal waar het pair zich sinds begin februari in bevindt. Wanneer de prijs lager blijft bewegen, ligt het volgende supportlevel pas bij de lows van december 2002 op 0.9859. Daaronder kan het pair terugvallen tot 0.9595, een horizontale support die dateert van januari 2001.Merk echter op dat EUR/USD weer boven pariteit is gesloten en een hammer candlestick heeft gecreëerd, wat een omkeersignaal is. Bovendien zien we dat de RSI in het oversoldgebied staat. De eerste weerstand ligt op de high van gisteren op 1.0122. Daarboven kan het pair naar de vorige support (die nu als resistance fungeert) op 1.0340 en dan naar de bovenste, neerwaarts hellende trendline van het channel bij 1.0525.

    Daggrafiek EUR/USD (bron WHS Webtrader)

    EUR/USD 1D


    De ECB komt volgende week bijeen op haar rentebesluitvormingsvergadering van juli. Het comité heeft al gezegd dat het de rente met 25bps zal verhogen. 50bps is aan de orde. De FOMC komt de week daarna bijeen. De beslissing voor het comité lijkt te zijn of het de rente met 75 of 100 basispunten zal verhogen. De volgende richtinggevende beweging kan afhangen van de uitkomst van deze bijeenkomsten. Totdat er iets verandert, "de trend is je vriend"!





    "Het geheim van winnen of verliezen op de beurs, is zo weinig mogelijk te verliezen als je aan het verliezen bent."

    - William J. O'Neil -
    Last edited by Forex Trader; 18-07-2022, 14:36.
Working...
X