Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
EUR/USD: Kan het valutapaar pariteit bereiken?
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • EUR/USD: Kan het valutapaar pariteit bereiken?

    Kan het pair 1.0000 bereiken? EUR/USD bewoog sinds mei 2021 lager, toen de zorgen begonnen te groeien dat de ECB niet genoeg deed om de Europese economie te helpen om de hoge inflatie te beteugelen. De inflatie bleef in het volgende jaar inderdaad stijgen tot een recent hoogtepunt van 8,6% in mei 2022, en de ECB heeft de rente nog steeds niet verhoogd, die momenteel -0,50% bedraagt. Tijdens de laatste vergadering van de ECB zei het Comité echter dat het de rente tijdens de vergadering in juli met 25 basispunten zou verhogen. Sommige ECB-leden pleiten voor 50 basispunten. Maar zal het te weinig en te laat zijn? Twee weken geleden veranderde het thema van angst voor inflatie in angst voor groei toen de S&P Global Manufacturing PMI's werden gepubliceerd. In de eurozone waren veel van de individuele resultaten zwakker dan verwacht, wat de vrees deed ontstaan dat een recessie aanstaande is. De algemene PMI voor de eurozone kwam in juni uit op 52,1, tegen 54,6 in mei. Hierdoor kan de ECB klem komen te zitten tussen een rots en een harde plaats, aangezien zij moet beslissen of zij de rente moet verhogen in een periode van stijgende inflatie of deze ongewijzigd moet laten in een periode van vertragende groei! De eurozone publiceert deze week de detailhandelsverkopen van mei, met een verwachte +0,4% tegenover -1,3% in april.

    De Verenigde Staten hebben soortgelijke problemen als de eurozone, met dit verschil dat de Fed momenteel in een sterke positie verkeert. De Fed heeft de rente verhoogd van 0,25% tot 1,75% tijdens de laatste verschillende bijeenkomsten. Op het forum van de Europese Centrale Bank vorige week zei Fed-voorzitter Powell dat het weliswaar pijnlijk kan zijn, en zelfs de groei kan doen crashen, maar dat het terugdringen van de inflatie snel moet gebeuren om te voorkomen dat de snelle prijsstijgingen zich verankeren. Tijdens de komende FOMC-vergadering in juli wordt beslist of de rente met 50 of 75 basispunten wordt verhoogd. Dit zou de rente naar 2,50% kunnen brengen, terwijl de ECB op -0,25% zou kunnen zitten. Ook in de VS ligt een groeivertraging op ieders tong, maar met de rentetarieven op het huidige niveau, schreeuwt de US-dollar het uit ten opzichte van andere valuta's. De US-dollar handelde onlangs naar het hoogste niveau sinds december 2002 nabij 106.75. De belangrijkste reden waarom de Fed de rente zo snel kan verhogen, is het lage werkloosheidscijfer van 3.6%, waar de VS momenteel van geniet. Deze week zal de VS de Non-Farm Payrolls over juni publiceren. De verwachting is dat de VS vorige maand 268.000 banen aan de economie heeft toegevoegd, tegen +390.000 in mei. Het werkloosheidscijfer zal naar verwachting ongewijzigd blijven op 3,6%. Powell heeft al eerder verklaard dat het terugdringen van de inflatie ten koste kan gaan van het werkloosheidscijfer. Deze cijfers zullen door de markten en de Fed nauwlettend in de gaten worden gehouden!

    Daggrafiek EUR/USD (Bron: WH SelfInvest Webtrader)

    EUR/USD 1D

    Test een gratis demo account van WH Selfinvest.

    Maar, pariteit, of 1.0000, is slechts een psychologisch getal. Het betekent niets. EUR/USD kan lager dan pariteit handelen. De laatste keer dat het paar onder de 1.0000 handelde was in december 2002. Tussen januari 2000 en juli 2002 handelde EUR/USD ook onder de pariteit. Maandelijkse horizontale steun ligt op 0.9608 en 0.9332. In oktober 2000 bereikte EUR/USD een dieptepunt van 0.8231!

    Maandgrafiek EUR/USD (Bron: WH SelfInvest Webtrader)

    EUR/USD 1M


    EUR/USD is nu al meer dan een jaar lager aan het bewegen. Kan het de pariteit bereiken? Zo ja, wat houdt hem tegen om onder pariteit te komen? Aangezien de VS momenteel een laag werkloosheidscijfer kent, zal de druk op de ECB liggen om niet alleen de rente te verhogen, maar ook om te voorkomen dat de economie in een recessie belandt.





    "Leer om verliezen te accepteren. Het belangerijkste bij het verdienen van geld is dat je verliezen niet uit de hand laat lopen."

    - Marty Schwartz -
Working...
X