Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
RBA vooruitblik: wat nu voor de AUDUSD?
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • RBA vooruitblik: wat nu voor de AUDUSD?

    Algemeen wordt verwacht dat de Raad van Bestuur van de Reserve Bank tijdens zijn maandelijkse vergadering van aanstaande dinsdag, de 7e, de geldmarktrente zal verhogen ten opzichte van de huidige stand van 0,35%.

    De voornaamste onzekerheid is of de RBA de cash rate met 25 bp zal verhogen tot 0,60%, zoals zij in mei heeft gedaan. Of een verhoging met 40 bp tot 0,75%, terug naar het niveau van voor de Covid-19-pandemie, en om weer aan te sluiten bij de 25 bp waarmee de RBA de cash rate in het verleden heeft verhoogd.

    De oorzaak van de onzekerheid is in eerste instantie het gevolg van het feit dat de RBA de meeste deskundigen op het verkeerde been heeft gezet tijdens de bestuursvergadering van mei. Uit een Bloomberg-enquête onder economen bleek dat vijf respondenten voor de vergadering van mei geen renteverhoging verwachtten. Twintig verwachtten een verhoging met 15 basispunten, en vijf een verhoging met 40 tot 50 basispunten. Niemand vroeg om een verhoging van 25 bp.

    RBA

    Ditmaal pleit tweederde voor een verhoging met 25 bp, één respondent (Goldman) voor een verhoging met 50 bp, en de overige respondenten gaan uit van een verhoging met 40 bp. Elders gaat de rentemarkt uit van een renteverhoging met 36 basispunten volgende week en een contant tarief van 2,50% tegen het einde van het jaar.

    Tijdens de RBA-vergadering van mei noemde gouverneur Lowe de verhoging met 25 bp een terugkeer naar "business as usual", wat de verwachting heeft gewekt dat de RBA met tussenpozen van 25 bp zal gaan bewegen. Uit de notulen van de vergadering van mei blijkt echter dat de raad drie opties heeft besproken, waaronder een verhoging met 40 bp.

    De economische cijfers sinds de meivergadering waren gemengd. Het bbp over het eerste kwartaal van 2012 was deze week weliswaar hoger dan verwacht (0,8% k-o-k tegen 0,7% j-o-j), maar het was wel lager dan de RBA had voorspeld. Ook de loongegevens vielen lager uit dan verwacht: 2,4% j-o-j tegen 2,5% j-o-j verwacht.

    Dit werd gecompenseerd door een vurige opstelling van andere centrale banken uit de ontwikkelde markten (de mondiale gemeenschap van centrale bankiers praat met elkaar) en de zeer hete inflatiecijfers over het eerste kwartaal, waardoor de kerninflatie 70 bp boven de doelbandbreedte van 2-3% van de RBA kwam te liggen.

    "De Raad van Bestuur is vastbesloten te doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat de inflatie in Australië op termijn terugkeert naar de doelstelling. Dit vereist een verdere verhoging van de rentetarieven in de komende periode."

    Gezien al het bovenstaande is een renteverhoging van 40 bp aanstaande dinsdag het meest waarschijnlijk, waardoor de contante rente op 0,75% zal uitkomen. Verwacht wordt dat de RBA daarna nog eens 75 bp zal verhogen (telkens 25 bp in juli, augustus en november), waardoor de contante rente tegen het einde van het jaar op 1,5% zal uitkomen.

    Wat betekent dit voor de AUDUSD?


    De AUDUSD noteerde afgelopen nacht de eerste dagelijkse close boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (momenteel op .7256) in zes weken. De laatste etappe van haar rally werd gesteund door een steviger risicosentiment en sterkere grondstoffen- en energieprijzen.

    Nu de Fed echter uitgesproken hawkish blijft en de FOMC-vergadering van juni nog maar twee weken van ons verwijderd is en naar verwachting een nieuwe renteverhoging van 50 bp zal opleveren, zou ik een terughoudende koper zijn van de AUDUSD op de huidige niveaus. In plaats daarvan zou ik de voorkeur geven aan het kopen van dips terug richting steun rond .7050.

    Als alternatief zou ik openstaan voor meer opwaarts wanneer de AUDUSD een duurzame doorbraak (vier of vijf dagen) boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde op .7256 zou meemaken.

    Daggrafiek AUD/USD( Bron: Stone X & TradingView)

    AUD/USD 1D






    "Elke trader heeft sterktes en zwaktes. Sommigen zijn goede houders van winnaars, maar houden hun verliezers misschien iets te lang vast. Anderen snoeien hun winnaars misschien wat kort, maar nemen snel hun verlies. Zolang je je aan je eigen stijl houdt, krijg je het goede en het slechte in je eigen aanpak."

    - Michael Marcus -
    Last edited by Forex Trader; 06-06-2022, 15:13.
Working...
X