Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Zal EUR/USD aansluiten bij CHF/USD-pariteit?
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Zal EUR/USD aansluiten bij CHF/USD-pariteit?

  Deze week bespreken we het potentieel voor de EUR/USD om te dalen tot pariteit, in navolging van de CHF/USD.

  Renteverschillen blijven de valutamarkten bewegen op de manier die u zou verwachten. Beleggers kopen valuta's van landen waar de centrale bank naar verwachting de rente het meest zal verhogen en verkopen valuta's van landen waar de centrale bank naar verwachting het meest dovish zal blijven.

  USD/JPY staat stil op 130


  We hebben de USD/JPY al zien stijgen naar 130.00, met een stijging van zo'n 1.500 pips in een tijdsbestek van een paar maanden, nu de divergentie tussen de monetaire beleidsstandpunten van de Bank of Japan en de US Federal Reserve steeds groter wordt.

  Het ziet er naar uit dat we in juni, juli en september nog een paar renteverhogingen met 50 basispunten zullen krijgen, om daarna weer over te schakelen op de standaard 25 basispunten. Het is waarschijnlijk dat de Fed begin 2023 zal stoppen met renteverhogingen, of zelfs eerder als de economie sterk terugloopt.

  Maar doordat het risico-sentiment verslechterde, verkochten sommige yen-pairs en dit hielp om de USD/JPY deze week in balans te houden, zelfs toen de dollar steeg ten opzichte van andere valuta's.

  Daggrafiek USD/JPY (bron Tradingview)

  USD/JPY 1D

  Test een gratis demo account van WH Selfinvest.

  USD/CHF breekt pariteit


  Een van de hierboven genoemde valuta's was de Zwitserse frank. Toen deze verder verkocht, zag men de USD/CHF stijgen tot boven de 1.000. Het heeft zo'n 9% of 830 pips toegevoegd in een tijdsbestek van 1,5 maand. Indrukwekkend spul. Traders verwachten dat de Federal Reserve de fed funds target rate zal verhogen naar bijna 2,00% in juli en naar bijna 3,00% tegen het eind van het jaar, nu de inflatie in de VS is gestegen naar een hoogtepunt van 8,5% in meerdere decennia, voordat het in april iets afzwakte naar 8,3% - nog steeds hoger dan verwacht. Dit heeft de dollar over de hele linie in een sterke vraag gehouden, waardoor zelfs goud vandaag naar $1800 is gezakt.

  In schril contrast hiermee heeft de Zwitserse Nationale Bank haar monetaire beleid helemaal niet gewijzigd, en waarom zou ze ook als de inflatie slechts 2,5% bedraagt terwijl ze al heel lang onder de doelstelling van de SNB lag. De SNB volgt graag de beleidswijzigingen bij de ECB, om te voorkomen dat de EUR/CHF sterk verzwakt. Er is dus een goede kans dat de SNB in de voetsporen van de ECB zal treden en haar beleid een beetje zal normaliseren door tegen het eerste kwartaal van 2023 uit de negatieve rente te stappen. De eerste renteverhoging zal waarschijnlijk niet snel plaatsvinden - op zijn vroegst in het derde kwartaal.

  Tegen deze fundamentele achtergrond zou men verwachten dat de USD/CHF mettertijd verder zal stijgen, hoewel hij nu het hoofddoel heeft bereikt dat 1.000 was. Als de zwakte in de wereldeconomie aanhoudt, zou dit de SNB ontmoedigen om de rente boven nul te verhogen, wat dan zou kunnen leiden tot meer verliezen voor de CHF.

  Daggrafiek USD/CHF (bron Tradingview)

  USD/CHF 1D

  Test onze trading plattform demo

  Hoe zit het met de EUR/USD?


  De verkoop heeft voorlopig een pauze ingelast rond de 1.0350 tot 1.0400 zone. Maar fundamenteel is er niets veranderd dat erop wijst dat een scherpe opleving in het verschiet ligt. De cijfers uit Duitsland, Europa's grootste economie, blijven verslechteren, zelfs nu we steeds dichter bij de eerste renteverhoging van de ECB komen. Maar zullen beleggers verder beginnen denken dan renteverhogingen op korte termijn?

  Beleggers maken zich op voor een mogelijke verhoging van de rente door de ECB in juli, gevolgd door nog een verhoging in september. Maar daarna is het moeilijk in te schatten of de verhogingen zullen aanhouden, gezien de grote onzekerheid over de economische vooruitzichten. Het is mogelijk dat de ECB de renteverhogingen naar voren verschuift, net als de andere banken die aan hun eigen cycli zijn begonnen.

  Maar één ding is zeker: de inflatie blijft de ECB-functionarissen grote hoofdbrekens bezorgen. Zij erkennen dus de noodzaak om de nettoaankopen van activa en het tijdperk van de negatieve depositorente te beëindigen, maar macrofactoren op de langere termijn suggereren dat een eventuele verhogingscyclus van korte duur kan zijn.

  Tenzij de economische bedrijvigheid natuurlijk massaal aantrekt, bijvoorbeeld omdat de vrede in Oekraïne mogelijk terugkeert en de olieprijzen instorten. We weten al dat de vraag naar vakanties in Europa sterk zal zijn, ondanks de sterk stijgende prijzen, omdat mensen die hun vakantie de afgelopen jaren hebben uitgesteld, naar de stranden en het zonnige weer van de zuidelijke landen van Europa zullen trekken. Hierdoor zal de vraag naar euro's toenemen.

  Daggrafiek EUR/USD (bron Tradingview)

  EUR/USD 1D

  Test de gratis demo

  Daarom verwachten wij geen verdere verzwakking van de EUR/USD wisselkoers, hoewel wij een terugkeer naar pariteit niet kunnen uitsluiten.

  "Geld alleen maakt niet ongelukkig."

  - Peter Falk
  Last edited by Forex Trader; 17-05-2022, 10:40.
Working...
X