Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
GBP/USD: De Pond beren zijn uitgeput
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • GBP/USD: De Pond beren zijn uitgeput

    Laten we eens kijken naar de dollar en zijn indrukwekkende rally, en nadenken over het verpletterde pond.

    Dollar: Koning van de FX


    De dollarindex brak deze week boven het hoogste punt van 2020, waarbij de greenback steeg ten opzichte van alle belangrijke valuta's, alvorens tot nu toe in de vrijdagsessie iets terug te krabbelen als gevolg van winstnemingen en koopjesjagen op neerwaartse buitenlandse valuta's. De FX-koning heeft het uitzonderlijk goed gedaan tegen valuta's waar de centrale bank nog steeds relatief dovish is, zoals de yen, yuan, euro en frank. Traders zijn ervan overtuigd dat het FOMC de rente aanstaande woensdag met 50 basispunten zal verhogen en zal wijzen op agressievere verhogingen in de komende maanden als gevolg van de stijgende inflatiedruk. Gezien de fundamentele achtergrond is het moeilijk om tegen de greenback te wedden. De rally van de dollar lijkt echter wat overdreven ten opzichte van sommige iets sterkere valuta's zoals de CAD. Wij denken dat de GBP/USD misschien te ver is gedaald door deze week onder de 1.25 handle te duiken. Zie hieronder voor meer over de kabel.

    Maar kan de Fed een sell-off van de dollar veroorzaken?


    Welnu, de agressieve rally van de dollar in de afgelopen weken suggereert dat de markt de verwachte stijgingen en kwantitatieve verkrapping van de Fed heeft ingeprijsd. Nu er zoveel over gepraat is, zou het belangrijkste risico zijn dat het FOMC woensdag besluit om met 25 basispunten te verhogen in plaats van met 50. Dat zou iedereen overrompelen, want 50 basispunten is precies waar de markt op rekent, afgaande op het handige FedWatch-instrument van de CME:

    FedWatch tool

    Ondertussen zal later op vrijdag de voorkeursmaatstaf van de Fed voor de inflatie worden gepubliceerd: De Core PCE Price Index zal naar verwachting met nog eens 0,3% stijgen of 5,3% jaar-op-jaar. Het is onwaarschijnlijk dat dit, de verrassende negatieve BBP-afdruk van donderdag, of andere macro-punten die vanaf nu tot woensdag zullen worden vrijgegeven, enige invloed zullen hebben op de beslissing van de Fed om met 50 basispunten te verhogen.

    GBP/USD vindt dipkopers op 1.25


    De GBP/USD heeft een paar zware weken achter de rug, toen het meer dan 600 pips inzakte van boven de 1.30 naar onder de 1.25, vanwege de verwachting dat de verkrappingen van de Federal Reserve en de Bank of England uiteen zullen lopen, waarbij de eerste agressiever zal worden dan de laatste. Maar wij denken dat het ergste van de verkoop voorbij is en dat er een goede mogelijkheid is voor een behoorlijke opleving, nu we vooruitkijken naar een drukke week van centrale-bankactie volgende week, met zowel de Fed als de BoE die hun respectievelijke beleid zullen verkrappen.

    Nu heeft de BoE de rente al drie keer verhoogd en een vierde verhoging is zo goed als zeker. De onzekerheid betreft het tempo van de renteverhoging: wordt het donderdag 25 of 50 basispunten? Gouverneur Bailey impliceerde onlangs impliciet dat het 25 basispunten zal zijn, omdat de Bank een "smal pad" bewandelt tussen groei en inflatie. Maar in tegenstelling tot sommige andere centrale banken, zoals de Bank of Japan of de Zwitserse nationale bank, trekt de BoE de broekriem aan. Dit zou de neerwaartse druk op de kabel dan ook beperkt moeten houden.

    Wij houden van een beetje technische analyse en het psychologische belang van het 1.25 handvat kan niet worden genegeerd, wat helpt verklaren waarom wij hier wat winstnemingen aan de short-zijde en koopjesjacht aan de long-zijde hebben gezien. Het is zelfs nog interessanter wanneer u bedenkt dat het 61.8% Fibonacci retracement niveau ook convergeert rond 1.2500. Zouden we vanaf hier een bounce back naar 1.2700 kunnen zien? Als de BoE in de komende week meer hawkish is, zou ik een terugkeer naar 1.3000 niet uitsluiten.

    Daggrafiek GBP/USD (bron Tradingview)

    GBP-USD

    Download een gratis trading demo rekening van WH Selfinvest





    "Beleggen zet geld aan het werk. De enige reden om geld te sparen is om het te beleggen."
    Grant Cardone
    Last edited by Forex Trader; 03-05-2022, 09:54.
Working...
X