Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Terra – de gedecentraliseerde bank is waarschijnlijk verleden tijd!
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Terra – de gedecentraliseerde bank is waarschijnlijk verleden tijd!

    De chronisch volatiele cryptomarkt heeft onlangs een groot schandaal gekend. In principe zijn schandalen niets nieuws in crypto's. Dit is echter vaak te wijten aan de blinde hebzucht van veel beleggers. Een paar maanden geleden, bijvoorbeeld, was er een Squid Game munt. Veel fans van de Netflix-serie zagen het als een goede investering en investeerden zonder na te denken. Uiteindelijk bleek het echter een kat in een zak en gingen de initiatiefnemers er met de miljoenen van de investeerders vandoor.

    Concreet gaat het om het opstarten van een blockchainproject dat in principe veelbelovend wordt geacht door ongenuanceerde investeerders. Dan wacht je tot deze ongenuanceerde beleggers (veel) geld investeren en er met hun geld vandoor gaan. In de regel gaat het echter niet om euro's of Amerikaanse dollars, maar om cryptogeld zoals Bitcoin of Ethereum.

    In dit verband zouden de betrokken autoriteiten zeker een onderzoek moeten volgen. Maar de cryptowereld is, net als het internet (in de vorm van het World Wide Web) zelf, internationaal, terwijl de meeste opsporingsinstanties nog steeds nationaal te werk gaan. Dit is het grote voordeel van de oplichters. Het is niet voor niets dat de OneCoin initiatiefneemster Ruja Ignatova nu zelfs publiekelijk gezocht wordt.

    Dergelijke zwendel is in wezen echter geen probleem van crypto's zelf. Zelfs als veel mensen ze altijd over één kam scheren. Als u ook tot deze mensen behoort, moet u de volgende vraag voor mij beantwoorden: Zou u de aandelenmarkt afschaffen wegens fraudegevallen zoals Enron, Worldcom of onlangs nog Wirecard, omdat er daar alleen maar fraude wordt gepleegd? Nee? Dan is er geen reden om crypto's af te schaffen. Als je twijfelt, hoef je daar niet te investeren!

    Maar dat is genoeg voorwoord, laten we overgaan tot de huidige zaak Terra. Terra was, zo moet men nu waarschijnlijk in de verleden tijd schrijven, één van de interessantste en meest ambitieuze cryptoprojecten ooit. Hoewel er altijd wel één of twee critici waren, was de massa van deskundigen en beleggers enthousiast.

    Het basisidee en hoe het zou moeten werken...

    Concreet betekende dit dat een cryptoproject werd opgestart als stabiele munten. Stabiele munten zijn munten die 1:1 gebonden zijn aan een bepaalde fiatvaluta. Terra had er al drie, namelijk een stabiele munt die gekoppeld was aan de Amerikaanse dollar (TerraUSD genoemd, of kortweg UST), een stabiele munt die gekoppeld was aan de euro (EU) en een stabiele munt die gekoppeld was aan de Zuid-Koreaanse won (KRT). Anderen hadden kunnen en moeten volgen.

    In principe is het idee van stabiele munten niets nieuws. Er zijn al verschillende stabiele munten in de cryptowereld, waarvan de grootste (en vaak bekritiseerde) Tether (USDT) is. De vraag is echter hoe een project de stabiliteit van een stabiele munt kan garanderen. Met Tether, hebben ze het heel gemakkelijk gemaakt. Zij beweren (op zijn minst) dat voor elke Tether Token (USDT) één US dollar op een trustrekening wordt gestort. Dit garandeert ook dat u uw Tether Tokens (USDT) op elk moment in Amerikaanse dollars kunt omwisselen.

    Er waren en zijn echter nog steeds beschuldigingen van fraude tegen Tether, die door het verleden van sommige medeoprichters op vruchtbare bodem zijn gevallen. Bovendien heeft Tether al kleine fouten moeten toegeven. Zo is nu bekend geworden dat niet alle Tether-fondsen door Amerikaanse dollars worden gedekt. In plaats daarvan worden kortlopende Amerikaanse staatsobligaties en waarschijnlijk nog kleinere hoeveelheden goud als onderpand aangehouden. Het is nodig om hier te diversifiëren.

    Onderzoek door het openbaar ministerie van New York kon echter geen verdenking van fraude hard maken. Daarom werd uiteindelijk een schikking getroffen. In de schikking erkende Tether kleine onregelmatigheden, beloofde het verbeteringen (die het openbaar ministerie heeft geverifieerd en tot dusver heeft nageleefd) en betaalde het uiteindelijk een boete van ongeveer 10 miljoen US dollar. Toch beschouwden en beschouwen velen Tether nog steeds als de grootste bedreiging voor de hele cryptomarkt.

    Maar terug naar Terra. Daar hadden ze al drie verschillende stabiele munten uitgebracht en er zouden er nog meer volgen. Om de waarde stabiel te houden op 1:1, vertrouwden zij echter niet op fysiek bestaand onderpand, maar op een algoritme. Concreet moest het systeem zo werken dat de gebruikers stimulansen kregen om de prijs stabiel te houden. Voor dit doel was naast de stabiele munt een tweede munt nodig, in de eerste plaats de UST, die LUNA werd gedoopt.

    In principe konden en kunnen gebruikers LUNA verbranden en zo nieuwe UST's creëren of UST's verbranden en zo nieuwe LUNA creëren. Telkens wanneer de koers van de UST boven één US-dollar steeg, verbrandden veel beleggers dus LUNA en genereerden zij nieuwe UST. Hierdoor nam hun hoeveelheid toe en kwam de prijs weer in de richting van 1,00 US dollar. Omgekeerd, wanneer de koers onder 1,00 US-dollar daalde, konden gebruikers ook UST verbranden en LUNA genereren.

    Gecoördineerde aanval op Terra!

    In principe een goed systeem, zolang alles soepel verloopt. Dat is verscheidene jaren zo geweest, en daarom is de LUNA-munt gestegen en gestegen. Terwijl hij op zijn dieptepunt in 2020 nog rond 0,20$ lag, steeg hij begin april 2022 tot een historisch hoogtepunt net onder 120,00$. Zelfs in de correctie van cryptocurrencies, die al sinds november 2021 aan de gang is, wist het zich staande te houden en te blijven stijgen. De wereld leek perfect in orde te zijn, vooral omdat het ecosysteem ook werd uitgebreid door middel van verdere projecten (DeFi-projecten).

    Maar toen LUNA begin april een nieuw hoogtepunt bereikte, begonnen op de achtergrond de voorbereidingen voor een gecoördineerde aanval op Terra. Dus iemand kreeg een paar miljard in UST in handen, wat twee gevolgen had. Ten eerste was hij nu een UST-walvis die de koers kon doen crashen door onbeperkt te verkopen en zo de koppeling aan de US-dollar volledig te verbreken. Ten tweede, het droogde de liquiditeit op deze markt op.

    Het was juist deze positie die de aanvaller of aanvallers nu uitbuitten. Er werden inderdaad onbeperkte UST's op de markt gebracht, zodat de UST zijn koppeling aan de US-dollar verloor. Natuurlijk probeerden de gebruikers dit nu tegen te gaan en verbrandden UST om nieuwe LUNA te creëren. Dit maakte LUNA hyperinflatoir en het viel in prijs als een steen. Dus ook investeerders vluchtten weg van deFi-projecten zoals Anchor Protocol, wat de druk nog opvoerde.

    Om het concreet te maken. Toen het systeem nog stabiel was, was er iets minder dan een miljard LUNA. Bij de laatste telling was het circulerende aanbod gestegen tot 6,53 biljoen LUNA (dat is 6.530 miljard!). Tot nu toe is niemand, helaas ook niet de mensen achter Terra, erin geslaagd het systeem weer te stabiliseren. De Stable Coin UST staat daarom slechts genoteerd op 0,13$ en de LUNA zelf op bijna nul.

    Het eindresultaat

    Helaas voorzag Terra niet in een noodstop voor het systeem. Bovendien hebben de verantwoordelijken veel gepraat (het is in principe goed dat zij niet zijn weggelopen maar zich hebben willen aangeven) maar praten alleen is niet genoeg! Zelfs de maatregelen die er kwamen, waren te weinig en te laat. Vanaf vandaag lijkt het erop dat Terra of LUNA dood is, 's werelds grootste cryptobeurs Binance heeft het al van de beurs gehaald. Is er nog hoop voor de UST? Hoop ja, maar...

    Wilt u ook eenvoudig crypto's kopen en verkopen via een bankrekening op uw naam?

    De order commissies zijn extreem laag.
    Orders kunnen 24/24 en 7/7 geplaatst worden.
    Het minimumbedrag is slechts 25 €.
    U kunt op dezelfde rekening aandelen kopen en verkopen op 21 beurzen.
    Klik hier voor meer informatie over dit hoogwaardige aanbod

    Last edited by Crypto News; 24-05-2022, 13:59.
Working...
X