Lithiumprijs blijft hot


De lithiumprijs blijft stijgen. Aan het begin van de week werd lithiumcarbonaat in China voor het eerst genoteerd tegen het equivalent van 75.000 US dollar per ton. Sinds het begin van het jaar is de lithiumprijs bijna verdubbeld.

De achtergrond van de rally is de sterke stijging van de verkoop van elektrische auto's in China. Dit is wereldwijd verreweg de grootste markt voor e-auto's. Volgens de laatste studies werden in september in de Volksrepubliek ongeveer 611.000 e-auto's of hybride voertuigen verkocht, 83% meer dan het jaar daarvoor.
lithium
Ook in Duitsland neemt de vraag sterk toe. Volgens de Federal Motor Transport Authority lagen de nieuwe registraties van personenauto's met alternatieve aandrijving 11,3% hoger dan een jaar geleden. 45,3% van alle nieuwe inschrijvingen van personenauto's in 2022 zijn uitgerust met alternatieve aandrijvingen (incl. hybride). Het aandeel van zuiver elektrische voertuigen steeg met 24,8% tot een marktaandeel van 14,6%.

Marktwaarnemers verwachten de komende maanden verdere prijsstijgingen voor lithium. Afgelopen winter produceerde China, het wereldwijde centrum voor de productie van lithium-ioncellen en batterijmaterialen, minder batterijcellen als gevolg van stroomuitval in enkele belangrijke provincies. Deze verloren vraag wordt nu ingehaald. Althans op korte termijn zal het aanbod van lithium de snel groeiende vraag waarschijnlijk niet kunnen bijhouden.

Conclusie:

De lithiummarkt blijft krap. De vraag naar e-voertuigen groeit sterk. Rechtstreekse investeringen in lithium zijn niet mogelijk.‚Äč