Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Beurs: Fed wil twee brandjes blussen
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Beurs: Fed wil twee brandjes blussen

  De Fed stelt de markten voor een raadsel en de onzekerheid blijft groot. Enerzijds heeft de centrale bank - zoals verwacht - de belangrijkste rentetarieven met 25 basispunten verhoogd (tot de huidige 5%). De inflatie in de VS bedraagt momenteel 6%. In dit opzicht nadert de Fed met haar belangrijkste rentetarief geleidelijk een restrictief niveau. De uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell wijzen erop dat de Fed nog wat verder zal gaan. Met name de verwijzing naar de aanhoudend sterke Amerikaanse arbeidsmarkt is daar een aanwijzing voor.

  amerikaanse beurzen

  Dat de Fed vasthoudt aan renteverhogingen is een sterk signaal met het oog op de inflatiebestrijding. Powell treedt nog niet in de voetsporen van Paul Volcker. Maar hij maakt de markten wel duidelijk dat inflatiebestrijding het hoofddoel is. Een voortijdige bevriezing van de rente is in ieder geval niet aan te raden. Maar de Fed komt dichter bij de rentepiek. Powell liet ook doorschemeren dat één of twee kleine renteverhogingen denkbaar zijn.
  De Fed bestrijdt de bankencrisis met heel andere middelen en stort daarvoor weer volop liquiditeit uit. "Met het Bank Term Funding Programme (BTFP) kunnen financiële instellingen hun staatsobligaties bij de Fed in onderpand geven. Dit is echter niet tegen de huidige en dus lagere prijs, maar tegen nominale waarde." Daarop wijst Eckhard Schulte van MainSky Asset Management. In ruil daarvoor krijgen de banken liquiditeit tegen een aantrekkelijke rente. Bovendien is het programma onbeperkt in omvang.  De balans van de Fed zou de komende maanden dus weer moeten groeien. Nu de liquiditeit op de financiële markten weer toeneemt, zou dan vooral de inflatie van de activaprijzen aanwakkeren. Dit komt doordat de liquide middelen waarschijnlijk naar de financiële markten zullen stromen. Dit doet vermoeden dat de aandelenkoersen niet zullen kelderen. Ondertussen worden de banken voorzichtiger met hun kredietverlening. Enerzijds moeten de banken hun risico's beperken. Anderzijds wordt nog steeds gevreesd voor een recessie als gevolg van de renteverhogingen in de tweede helft van het jaar. Beide effecten versterken een verkoelend effect op de economie. Dit zou ook de inflatie kunnen afremmen. De aandelenmarkten worden nog steeds heen en weer geslingerd tussen stabilisatie en topvorming. Structureel wordt het beeld echter somberder. De opwaartse weerstanden worden groter, de steunen moeten steeds vaker hun haalbaarheid bewijzen. De Nasdaq heeft zelfs een dubbele top gevormd.

  Conclusie: de Fed wil niet kiezen tussen stabiliteit op de financiële markten of inflatiebestrijding. Zij probeert twee verschillende branden tegelijk te blussen, maar heeft daarvoor verschillende blusmiddelen nodig. De acute onzekerheid op de aandelenmarkten zal groot blijven. Het is de moeite waard om bankaandelen te kopen omdat de Fed de sector niet zal laten vallen. In het algemeen wordt het marktbeeld somber. Beleggers hebben geen haast om nieuwe investeringen te doen.​

  Test een kosteloze demo rekening van WH Selfinvest.

  "Het maakt niet uit hoe langzaam je gaat, zolang je maar niet stopt"

  - Confusius -
  Last edited by SignalRadar; 23-03-2023, 14:45.
Working...
X