Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Beurs: financiële marktstabiliteit of inflatiebestrijding?
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Beurs: financiële marktstabiliteit of inflatiebestrijding?

    De aandelenmarkten zijn in rep en roer. De aandelenkoersen staan onder druk in de nasleep van de onrust rond de SVB in de VS. De parallelle struikeling van Credit Suisse heeft de nervositeit onder beleggers verder vergroot. De Dow staat onder zware druk en is door de steun op 32.700 punten gezakt. De DAX is ook naar beneden gegleden, maar houdt nog steeds stand tegen de Amerikaanse beurs. Uiteraard staan bankaandelen in het huidige klimaat bijzonder sterk onder druk. Tegelijkertijd wijzen de stijgende prijzen van goud, zilver en bitcoin op een vlucht naar veiligheid.

    beursanalyse

    De centrale banken staan onder acute druk door de crash van de SVB. Want zij zullen hun renteverhogingstraject heroverwegen door de bankproblemen. Immers, de crash van de Amerikaanse bank die gespecialiseerd is in start-ups, werd veroorzaakt door koersverliezen op staatsobligaties. Die werden veroorzaakt door de renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve.

    Bij de centrale banken aan beide zijden van de Atlantische Oceaan zal nu de discussie losbarsten waarop het verdere monetaire beleid moet worden gericht. In wezen gaat het om de vraag: stabiliteit van de financiële markten op korte termijn of inflatiebeheersing op middellange en lange termijn? Voor de monetaire bewakers is dit een bitter dilemma. Want beide doelen zijn belangrijk, maar ze staan haaks op elkaar. Daarom wordt op de markten al volop gespeculeerd dat de centrale banken nu wel eens zouden kunnen afzien van renteverhogingen. Als zij onmiddellijk zouden stoppen met het verhogen van de rente of zelfs het roer hard zouden omgooien, zou dat eerder een panieksignaal zijn voor de financiële markten. Daarom is het waarschijnlijker dat de centrale banken voorlopig bij hun koers blijven, maar aankondigen dat ze hun koers zullen wijzigen "indien nodig". De Europese Centrale Bank (ECB) heeft deze lijn al gevolgd. De ECB heeft het belangrijkste rentetarief met 50 basispunten verhoogd tot 3,5%. Ook de Fed zal volgende week het belangrijkste rentetarief verhogen.



    Voor beleggers leidt dit tot een plausibel scenario. De centrale banken zullen gedwongen zijn meer belang te hechten aan financiële stabiliteit op korte termijn dan aan inflatiebeheersing op middellange termijn. Daarom zullen zij het aangekondigde steile rentepad verlaten. Als de rente langzamer (of helemaal niet) stijgt, zal dit de reeds robuuste economie verder stimuleren, vooral omdat de rente nog niet restrictief is. De inflatie zal dus niet worden afgeremd en zou zelfs nieuwe kracht kunnen ontwikkelen als gevolg van de krappe arbeidsmarkt.

    Conclusie: in crisis is contant geld koning. De bankenchaos zal de centrale banken afremmen. We zullen een nieuw renteperspectief krijgen, gedwongen door het streven naar stabiliteit op de financiële markten. Het scenario pleit voor stijging in aandelenkoersen, goud, zilver en cryptocurrencies.


    STOP met het betalen van commissies wanneer u Amerikaanse aandelen koopt! Kies voor broker www.freestoxx.com

    "Ik geloof in analyse en niet in voorspelling"

    - Nicolas Darvas -​​
    Last edited by SignalRadar; 17-03-2023, 17:42.
Working...
X