Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Beurs analyse: voorgevoelens voor een Paul Volcker scenario
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Beurs analyse: voorgevoelens voor een Paul Volcker scenario

  De inflatie houdt op een hoog niveau aan en de krappe Amerikaanse arbeidsmarkt veroorzaakt een toenemende loondruk. Voor de eurozone worden soortgelijke vooruitzichten verwacht. Ook daar zal de rente nog verder omhoog moeten. De basisrente (momenteel 3%) is nog mijlenver verwijderd van de huidige inflatie (8,6%). En de centrale bankiers kunnen nog niet hopen op belangrijke basiseffecten die de stijging van de inflatie zouden verminderen.

  Met het vooruitzicht van verdere verhogingen van de basis- en marktrente keert meer onzekerheid terug op de aandelenmarkt. De vraag hoe lang ondernemingen de remmanoeuvre van de centrale banken kunnen opvangen, wordt nu opnieuw gesteld. Een opkomende zorg onder beleggers is dat de Fed haar tempo van rente verstrakking weer zou kunnen verhogen. Powell benadrukt dat de omvang van de volgende renteverhoging nog niet vaststaat. Wij denken dat de Fed het tempo niet zal verhogen. Strategisch gezien is haar lijn om de effecten van de renteverhogingen af te wachten. Meer op de rem trappen zou een vernietigend signaal zijn dat de inflatie uit de hand kan lopen. Dit zou het klimaat voor aandelen verslechteren. Vooral omdat nog niet te voorzien is wanneer de rentepiek zal worden bereikt en hoe lang de opmars over het renteplateau zal duren. Deze hoge rentevooruitzichten worden weerspiegeld in de edelmetaal prijzen. De goud- en zilverprijzen staan onder druk en blijven dalen. De aandelenmarkten blijven sportief gewaardeerd. De rentevooruitzichten spreken tegen hoge koerswinsten. Aan bedrijfszijde vervagen dus de groei- en winstperspectieven die hoge en stijgende noteringen rechtvaardigen.  De centrale banken zullen in hun communicatie vasthouden aan hun tactiek. Zij zullen immers blijven proberen de inflatie te bestrijden zonder de economie te verstikken. Maar het historisch waarschijnlijker alternatief is een harde landing. Het valt niet uit te sluiten dat de Amerikaanse Federal Reserve een harde landing zal moeten forceren (zoals Paul Volcker in de jaren tachtig deed).

  Conclusie: De aandelenmarkten zijn gehavend. De lucht naar boven is dun, de bodem (Dow 32.500 punten) zal opnieuw zijn houdbaarheid moeten bewijzen. Wij wachten op de volgende glijbaan, maar blijven strategische kansen zien in banken en toerisme. Een Volcker-scenario dat slecht is voor aandelen is echter nog steeds onwaarschijnlijk.

  STOP met het betalen van commissies wanneer je aandelen koopt! Open een rekening bij zero commissie broker Freestoxx
  Last edited by SignalRadar; 09-03-2023, 16:20.
Working...
X