Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Beurs analyse: Fed remt hoop op rentestop af
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Beurs analyse: Fed remt hoop op rentestop af

  De Amerikaanse Federal Reserve heeft de stekker uit de aandelenmarkten getrokken en beleggers aan de grond gehouden. Dit komt omdat sommige centrale bankpresidenten in de VS zich hebben uitgesproken dat de Fed de rente stevig zal blijven verhogen. Er werd gezegd dat de centrale bank haar belangrijkste rentevoet snel moet verhogen tot minstens 5%.

  Tegelijkertijd is er bezorgdheid over de economie en dalende rendementen. Dit werd veroorzaakt door de detailhandelsverkopen, die voor de tweede maand op rij daalden. Gezien de grote afhankelijkheid van consumentenbestedingen is dit zeker een rem op aandelen. De particuliere consumptie is immers goed voor ongeveer 70% van het Amerikaanse BBP.

  De Amerikaanse huizenmarkt wijst ook neerwaarts. De huizenprijzen in de VS dalen al enkele maanden. Dit gaat hand in hand met de sterke stijging van de rente, waardoor vastgoedleningen veel duurder worden. De stijging van de rente heeft een veel sneller effect in de VS dan bijvoorbeeld in België of Nederland. In de Angelsaksische landen wordt onroerend goed namelijk traditioneel veel flexibeler en op kortere termijn gefinancierd. De gevolgen voor de consumptie en de houdbaarheid van de schuld zijn dus zeer direct.

  Over schulden gesproken, de stijging van de rente heeft ook al een negatief effect op de creditcardschuld. De uitstaande schuld van Amerikaanse consumenten steeg in het derde kwartaal met 19% tot 866$ miljard. Ook de gemiddelde kredietlijnen van individuele consumenten stegen naar een recordhoogte. Dit wordt gerapporteerd door TransUnion. Ook de huurschuld, die Moodys op meer dan 70$ miljard schat, stijgt.

  In dit klimaat is het begrijpelijk dat de Amerikanen hopen dat de Amerikaanse Federal Reserve spoedig zijn opmars van de rente zal staken. Elke rentestap vertraagt immers de kansen voor de Amerikaanse consument. De aandelenmarkten hebben de effecten van de rentestappen van de Fed waarschijnlijk nog niet volledig verwerkt. Verdere remmende manoeuvres van de Fed zullen de aandelenmarkt dus waarschijnlijk opnieuw afremmen. Het feit dat Amerikaanse bedrijven de komende twee maanden geen rooskleurige zaken verwachten, is ook niet bevorderlijk voor de aandelenkoersen. Het is vermeldenswaard dat de S&P 500 net voor de 200-dagenlijn is gedaald. Dit zou een bevestiging van de neerwaartse trend kunnen worden.

  Conclusie: de renteomslag raakt de aandelenmarkt, de hoop op een snelle rentestop verdampt. De lang verwachte correctie op de markten zal nu waarschijnlijk uitgevoerd worden. Dit kan een koopkans worden. Het wordt kritiek als de Dow weer onder de 30.000 punten zakt.

  Bent u een actieve belegger?
  • Ga naar www.whselfinvest.com en probeer een demo of open een rekening.
  • Gebruik de TradeWizard in het NanoTrader platform om uw eerste order te plaatsen.
  • Bescherm uw posities met automatische bracket orders

  "Beleggen is eenvoudig, maar het is niet gemakkelijk."

  - Warren Buffet
  Last edited by SignalRadar; 20-01-2023, 12:55.
Working...
X