Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Aandeel SHELL (SHEL) – Kopen of verkopen
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Aandeel SHELL (SHEL) – Kopen of verkopen

    Het aandeel Shell (NYSE stock ticker SHEL) doet het goed. Over de laatste 10 jaar was de sector van de mijnbouwers en grondstoffen producenten de sector met het beste rendement.

    Het aandeel Shell.

    Het aandeel Shell, net zoals de meest andere aardolieproducenten, profiteerde van deze wind in de zeilen. Maar blijkbaar zit er nog rek op. Volgens Barron's zijn twee Europese olieboeren, Total Energies en Shell, ondergewaardeerd t.o.v. hun Amerikaanse concurrenten.

    Deze informatie en nog veel meer kan je vinden op de speciale Shell pagina (selectief nieuws, koers, analyse...) van broker Freestoxx.

    Het aandeel Shell.
    Via Freestoxx kun je Shell aandelen kopen zonder commissie te betalen.

    Deze post zal regelmatig ge-update worden met meer Shell wetenswaardigheden.



    Last edited by SignalRadar; 12-01-2023, 07:57.

  • #2
    Shell zal op donderdagochtend 2 februari de resultaten over het vierde kwartaal en het gehele jaar bekendmaken. Deze worden om 7u GMT aan de markt bekendgemaakt.

    Shell winstconsensus voor Q4

    Analisten verwachten dat Shell in het vierde kwartaal een omzetstijging van 20% j-o-j zal rapporteren tot 102$ miljard en dat de aangepaste kwartaalwinst met 41% zal stijgen tot 9$ miljard.

    Als dit wordt bereikt, kan Shell een stijging van de jaaromzet met 48% rapporteren tot 386,6$ miljard, terwijl de aangepaste winst zal verdubbelen tot 38,7$ miljard.​​

    Shell winstvoorspelling vierde kwartaal

    Olie- en energieaandelen waren de uitblinkers in 2022. Door de hoge olie- en gasprijzen, als gevolg van de verstoring van de energiemarkten door de oorlog in Oekraïne en de uitsluiting van de Russische bevoorrading, stegen de winsten tot recordhoogte. Dat leidde ook tot een aanzienlijk hogere kasstroom. Dit heeft er dan ook toe geleid dat olieaandelen, waaronder Shell, het sinds begin 2022 aanzienlijk beter doen dan de bredere markt.

    Shell vs FTSE100

    evolutie aandeel shell
    Via Freestoxx kun je Shell aandelen kopen zonder commissie te betalen.​

    We zullen zien dat de aangepaste winst in het vierde kwartaal afneemt ten opzichte van de piek die we midden 2022 zagen, omdat de prijzen enigszins zijn gedaald, maar ze zullen sterk genoeg blijven om een jaar met recordwinsten voor Shell af te sluiten. De vraag is hoeveel geld Shell zal teruggeven en of het bedrijf en zijn aandelenkoers het momentum in 2023 kunnen vasthouden naarmate de grondstoffenprijzen en de inflatie dalen.

    De kasstroom uit operaties zal in het vierde kwartaal naar verwachting meer dan verdubbelen ten opzichte van het jaar ervoor, tot 17,5$ miljard. De vrije kasstroom zal naar verwachting meer dan 9$ miljard bedragen. Dit betekent dat het bedrijf meer dan genoeg gegenereerd heeft om de 5,5$ miljard aan verwachte dividenden en aandeleninkoop te dekken. Volgens de consensus zou het jaarlijkse rendement in 2022 zijn hoogste niveau in drie jaar bereiken. De markten denken echter dat aandeelhouders in 2023 minder zullen ontvangen omdat er minder aandelen worden teruggekocht.

    evolutie aandeel shell
    Andere oliemultinationals hebben op dit vlak gemengde beslissingen genomen: Chevron heeft vorige week zijn inkoopprogramma verdrievoudigd tot 75$ miljard, terwijl Exxon Mobil beleggers vertelde dat ze geen extra rendement zouden krijgen. Hoewel de oliemultinationals bulken van het geld, zijn er redenen om voorzichtiger te zijn over hoeveel er wordt teruggegeven aan beleggers. De sector staat onder toenemende politieke druk en krijgt het verwijt de prijzen niet te willen verlagen.

    En hoewel de inkomsten en winsten in 2023 hoog zullen blijven in vergelijking met historische niveaus, zullen ze het naar verwachting moeilijk krijgen door de recordcijfers van vorig jaar. Uiteindelijk zal het veel moeilijker worden om omzet- en winstgroei te realiseren. Analisten denken momenteel dat Shell de omzet in 2023 met 4% zal zien dalen en dat de aangepaste winst met meer dan 15% zal dalen.​

    evolutie aandeel shell

    Daardoor zullen sommigen zich afvragen of 2022 de piek was voor olieaandelen. Toch lijken ze een aantrekkelijk rendement te bieden en hebben ze gunstigere vooruitzichten dan de meeste andere aandelen die zich schrap zetten voor een nieuw moeilijk jaar 2023.

    Koersverloop Shell

    Het aandeel heeft het moeilijker gekregen om te stijgen nadat het begin november zijn hoogste punt in drie jaar bereikte, maar blijft een uptrend volgen die teruggaat tot juli 2021. Deze lijn volgt al jaren het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, wat suggereert dat de koers zou kunnen dalen naar 2.274p als hij opnieuw onder druk komt te staan. Elke beweging onder deze kritische bodem opent de deur naar een daling onder 2.240p. De 50-daagse en 100-daagse voortschrijdende gemiddelden kunnen eerdere steunniveaus bieden.

    Aan de bovenkant moet het aandeel boven 2.446p breken om de piek van juni 2022 en recenter van januari terug te winnen. De 24 analisten die Shell bezitten, zien een nog groter opwaarts potentieel. Hun gemiddelde koersdoel ligt momenteel op 3.111p, waaruit blijkt dat zij geloven dat er meer dan 32% opwaarts potentieel is vanaf de huidige niveaus en dat de onderneming in de komende 12 maanden nieuwe recordhoogten kan bereiken.​
    Wilt u commissievrij aandelen handelen?

    Test de demo nu

    Uw voordelen:
    • Alle NYSE- en Nasdaq-aandelen
    • Geen commissies (0,00$)
    • Geen spreidingstoeslag
    • Geen negatieve rentevoeten

    "Je moet weten wat je bezit en waarom je het bezit."

    - Peter Lynch -​
    Last edited by SignalRadar; 01-02-2023, 10:01.

    Comment

    Working...
    X