Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Beurs analyse: wat wordt er in 2023 verwacht?
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Beurs analyse: wat wordt er in 2023 verwacht?

    De financiële markten beginnen het beursjaar 2023 met een inflatieverrassing. De inflatie in Nederland en België daalt - en verrassend sterk. In Nederland daalde de inflatie van 14,3% in oktober naar 9,9% in november. In België daalde de inflatie van 12,27% in oktober naar 10,35% in december. Toch hebben de cijfers geen beurseuforie veroorzaakt. De reden is waarschijnlijk dat de daling van de inflatie ook aangeeft dat de economie merkbaar afkoelt - en dat kan nog steeds een probleem zijn voor aandelen.

    inflatie nederland

    De beurzen moeten begin 2023 een ongemakkelijke realiteit onder ogen zien. De dynamiek van de wereldeconomie verzwakt (ondanks de versoepeling in China, waarvan het stimulerende effect zal worden aangestuurd). Tegelijkertijd is het echter duidelijk dat de centrale banken in de VS en Europa de belangrijkste rentetarieven zullen blijven verhogen. Dit is zojuist nogmaals bevestigd door de onlangs gepubliceerde notulen van de Amerikaanse Federal Reserve. Volgens de notulen verwacht de Fed dat de inflatie "aanhoudend en op langere termijn" hoog zal blijven, ondanks de recente neerwaartse trends. Daarom wijzen de notulen van de Fed ook op een verdere verstrakking van de rente. De speculatie van marktdeelnemers dat de Fed de rente al midden 2023 opnieuw zou kunnen verlagen, zal dus waarschijnlijk vroeg of laat in rook opgaan, waardoor aandelen onder druk komen te staan.

    Voor aandelen blijft het klimaat ongemakkelijk. Dit komt omdat de waarderingen nog steeds hoog zijn ondanks de prijsdalingen in 2022. Beleggers zullen in 2023 heel duidelijk onderscheid moeten maken tussen sectoren. De voorkeur gaat uit naar sectoren waarvan de bedrijven minder conjunctuurgevoelig zijn, een hoge kasstroom hebben en een zeker prijszettingsvermogen. Daartoe behoren nutsbedrijven, grondstoffen en telecombedrijven, achterblijvers in het toerisme en, bij een stijgende rente, banken. Op hun beurt zullen obligaties in de loop van het jaar selectieve kansen bieden.

    Met het oog op de wereldwijde weging van activaklassen en beleggingsregio's hebben wij onze portefeuille in oktober al enigszins strategisch herschikt. Vanaf januari handhaven wij deze activaspreiding voor het eerste kwartaal. Wij streven naar een evenwichtige mix van risico en veiligheid. Wij richten ons op aandelen in de VS. In obligaties zien wij mogelijkheden in Zuid-Europa (Italië, Spanje). Grondstoffen horen ook in de portefeuille thuis. We hebben een kleine risicovolle toevoeging gedaan in cryptocurrencies. Strategisch gezien moeten beleggers de valutaontwikkelingen in de gaten houden. Nadat wij vorig jaar de voorkeur gaven aan de dollar en deze een hogere weging gaven omdat wij anticipeerden op de rentesprint in de VS, verwachten wij nu een ommekeer ten gunste van de euro. Daarom zouden beleggers euro-aandelen nu iets hoger moeten wegen.

    Conclusie: In het eerste kwartaal zoekt de beurs oriëntatie tussen zorgen over de economie en hoop op verdere daling van de inflatiecijfers. Bovendien is er nog steeds hoop dat China aan kracht wint. Al met al zijn aandelen nog steeds relatief duur. Wij gaan ervan uit dat er meer neerwaarts dan opwaarts potentieel is tot de lente.

    Last edited by SignalRadar; 05-01-2023, 16:53.
Working...
X