Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Beurs analyse: Powell's reflex
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Beurs analyse: Powell's reflex

  Nu wordt de markt helemaal gek en viert feest in glühweineuforie. Het feest werd op gang gebracht door de woorden van de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell. Met zijn aankondiging had hij alleen gecommuniceerd wat iedereen al vermoedde. De rente zal in december waarschijnlijk langzamer stijgen (50 basispunten).

  Fed

  De Dow en DAX gingen volledig uit hun dak na de woorden van Powell. De Dow steeg met 1.000 punten in slechts twee uur. Het maakt zich nu zelfs op om de neerwaartse trend te verlaten. De S&P 500, Nasdaq en DAX volgden, maar hebben hun trend nog niet omgekeerd. Vooral de DAX blijft het moeilijk vinden om boven de 14.700 punten te komen.
  In de euforie over de toenemende veiligheid negeren de beursspelers echter blijkbaar veel aanwijzingen. Powell zei ook dat "de inflatie nog steeds veel te hoog is". Er zullen nog een paar renteverhogingen moeten komen. Bovendien kan worden geconstateerd dat de inflatie zich gedeeltelijk vastzet. Daarom zal de Fed na verdere verhogingen de rente langer op een restrictief niveau houden. Dit is allemaal al bekend, maar de markten negeren dit vooruitzicht momenteel.

  De markt heeft zijn kerstrally nu flink geanticipeerd. Vooral omdat het werkelijke beeld nogal somber is - althans in Europa. Ook de obligatiemarkten blijven dit signaleren. Ook al wijzen de economische onderzoeksinstituten er zichtbaar op dat er volgend jaar slechts een "kleine recessie" zal zijn en dat de consumenten zogenaamd niet sparen. Veel figuren zien er anders uit en doen ons twijfelen aan het perspectief.
  De consumentenprijzen liggen nu in de dubbele cijfers. De detailhandelsverkopen in Duitsland zijn in november gedaald (-2,8%, verwacht -0,6%). De stemmingsindicatoren dalen. De industrie bespaart gas, maar meestal alleen door de productie te verlagen. Bijna 60% van alle bedrijven meldt materiaaltekorten. Positieve vooruitzichten zien er anders uit.

  Het feit dat zowel de goud- als de zilverprijs stijgen, past goed in het plaatje. Want als de inflatie hoog blijft, maar de centrale banken de rente niet meer zo veel aanscherpen, zullen edele metalen weer relatieve voordelen krijgen. Zij zullen de functie van vermogensbescherming beter vervullen in een scenario van hoge inflatie en een voortdurend te lage rente dan wanneer de rente strak blijft stijgen. Om dezelfde reden zullen rentegevoelige cryptocurrencies waarschijnlijk weer stijgen. Hun relatieve rente-achterstand zal niet veel meer toenemen.

  Conclusie: de markten hebben een "Powellian" reflex. Misschien zijn we te nuchter voor het huidige glühweinfeest op de beurzen. Maar het ontbreekt ons aan verbeeldingskracht om te zien waar verdere koerswinsten vandaan moeten komen. Daarom halen we nu ons "kerstgeld" op bij posities die het goed hebben gedaan en gaan we voorzichtig verder met het vieren van het feest. Ontgoocheling en katers zullen komen.


  ​​​
  Last edited by SignalRadar; 01-12-2022, 15:59.
Working...
X