Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Analyse beurs – Pas op voor junkiebeurzen
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Analyse beurs – Pas op voor junkiebeurzen

  De aandelenmarkten zijn momenteel bijna griezelig sterk. De bear market rally is uiterst dynamisch en wordt nog steeds gedreven door de renteverwachtingen van de VS. Bedenk: alleen al in de afgelopen weken is de DAX met 21% gestegen. Toch ligt het nog ruim 10% onder het niveau van begin dit jaar. De belangrijkste Amerikaanse aandelenmarkten hebben de afgelopen vijf weken ook sterke winsten geboekt op de koersgrafieken.

  De beurskoersen komen momenteel niet overeen met de economische vooruitzichten. De inflatiedruk in de VS is afgenomen, maar blijft hoog. In het buitenland ontwikkelt de economie zich niet dynamisch, maar koelt zij langzaam af. Het beeld van Duitsland is alarmerend. Vooral de nieuwe orders blijven dalen. Sinds maart (-2,9% j-o-j) zijn de orders negatief, met uitzondering van mei (+2,8%). De neerwaartse trend is geleidelijk toegenomen en is nu afgevlakt tot ongeveer -11% j.o.j. De hoop van de beurs is momenteel gevestigd op een recessie.

  amerikaanse federal reserve

  Gekoppeld aan de recessieverwachting is de hoop op een nieuwe ommekeer in het monetaire beleid. De speculatie is dat - te beginnen met de VS - de draaimolen van goedkoop geld weer zal worden opgedreven. Maar dat is nu juist een denkfout. We horen van de Fed dat de belangrijkste rentetarieven nog steeds boven de 5% zullen stijgen en "daar minstens voor langere tijd moeten worden gehouden". Er zal alleen een ommekeer in het rentebeleid komen als de Amerikaanse inflatie aanzienlijk daalt. De Fed loopt dus nog steeds het risico de economie te verstikken met haar rentestappen. Het groeiende gevaar voor de aandelenmarkt wordt stagflatie genoemd. Als de economie begint te stagneren of zelfs te krimpen terwijl de prijzen hoog blijven (als gevolg van krappe leveringsketens, hoge grondstofprijzen, stijgende arbeidskosten,...), zal dit gevolgen hebben voor de bedrijfswinsten. De verkoop daalt, de marges staan onder druk. Anderzijds zijn de beurswaarderingen alweer hoog - opnieuw alleen gedreven door de hoop op goedkoop geld.

  Conclusie: aandelen vertonen tekenen van een junkiebeurs. De hoop op goedkoop geld trekt de prijzen omhoog. Deze push brengt niet veel nieuw vertrouwen in de markt, ook al is dit misschien al de eindejaarsrally. Vanuit tactisch oogpunt zou men aandelen kunnen blijven verkopen, ook die de afgelopen weken goed hebben gepresteerd.

  Wist je dat je aandelen gratis op de beurs kunt kopen? Kies de broker voor actieve aandelenbeleggers www.freestoxx.com

  “Wat comfortabel is, is zelden winstgevend bij beleggen.”

  - Robert Arnott​ -
  Last edited by SignalRadar; 18-11-2022, 09:09.
Working...
X