Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Analyse Beurs – Powell zet de rem op de rally
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Analyse Beurs – Powell zet de rem op de rally

  Fed-voorzitter Jerome Powell heeft de wind uit de zeilen genomen van de "hooprally" op internationale aandelen. Midden in de week verhoogden de Amerikaanse centrale bankiers zoals verwacht de belangrijkste rentevoet met nog eens 75 basispunten (0,75%) tot een doel van 3,75 tot 4,00%. Dit was de vierde grote renteverhoging op rij.

  Amerikaanse beurs
  De centrale bankier verwierp snel de hoop op een minder steil rentetraject. Daarom verhoogt de Fed de rente "doelbewust tot een niveau dat voldoende restrictief is om de inflatie terug te brengen naar 2%", aldus Powell. "Het is volstrekt voorbarig om te denken aan een pauze in de renteverhogingen. De geschiedenis pleit tegen een overhaaste versoepeling van het monetaire beleid", voegde Powell eraan toe. De inflatie in de Verenigde Staten bedroeg onlangs ongeveer 8,2%, mijlenver verwijderd van de doelstelling (2,0%).

  De aandelenmarkten reageerden direct op Powells "hawkish" woorden. Na een korte rally die de Dow Jones boven de 33.000 indexpunten bracht, incasseerden beleggers snel de papieren winsten die zij de afgelopen weken hadden opgebouwd. Aan het eind van de dag stond de Dow Jones ongeveer 500 punten lager en sloot op een dieptepunt van de dag. De daling van snelgroeiende technologieaandelen was nog meer uitgesproken. De Nasdaq 100 (-3,36%) gaat rechtstreeks terug naar zijn dieptepunten van het jaar.

  Ook al neemt de kans op een onmiddellijke vertraging van het rentetempo af, de algemene vraag blijft in hoeverre de rente verder zal stijgen. Er zijn nog steeds optimisten hier. Vermogensbeheerder PIMCO zegt dat "de Fed haar cyclus van renteverhogingen waarschijnlijk zal onderbreken tussen 4,5 en 5,0%. Wij gaan afzonderlijk uit van een recessie in de VS begin 2023, die volgens ons de animo van de Fed voor verdere renteverhogingen zal beperken." Dit zou echter betekenen dat het potentieel voor verhogingen na het volgende rentebesluit al bijna is uitgeput. Fuchs-Kapital schat het verwachte renteniveau iets hoger in, namelijk op meer dan 5%.

  Ondertussen hebben we opnieuw slecht economisch nieuws uit Duitsland ontvangen. De bedrijfsverwachtingen voor de belangrijke automobielsector zijn in oktober verder verslechterd. Na -6,3 punten in september daalde de ifo-klimaatindex voor de sector tot -35,3 punten. De DIHK verwacht nu dat de Duitse economie in 2023 met 3% zal krimpen. Dit is veel pessimistischer dan de prognose van de Duitse regering (-0,4%).


  Conclusie beurs

  De berenmarkt is nog steeds intact - zelfs de recente "hooprally" heeft daar niets aan veranderd. Vooral hoog gewaardeerde technologieaandelen en bedrijven met hoge schulden blijven kwetsbaar voor koersverliezen. Beleggers moeten winst blijven nemen op posities die het goed hebben gedaan, of deze winsten ten minste afdekken. Voor nieuwe investeringsaankopen lijkt het raadzaam te wachten tot de beurzen, die de laatste tijd warm lopen, tot rust komen.​
  Last edited by SignalRadar; 04-11-2022, 10:47.
Working...
X