Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Beurs weten – Recessie als bron van hoop
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Beurs weten – Recessie als bron van hoop

    De beurzen blijven verder een bodem vormen. De steunniveaus in de DAX op 11.800 punten en in de DOW op iets minder dan 29.000 punten bleken opnieuw houdbaar. Vanaf deze steun gingen de beurzen omhoog. Een gestage mars naar de bovengrenzen van de huidige neerwaartse trend is echter nog geen uitgemaakte zaak.

    Beleggen op de beurs deze week.

    De huidige marktinformatie tekent een zeer ambivalent beeld. De inflatiedruk blijft hoog. De producentenprijzen zijn onlangs met 45% op jaarbasis gestegen. De totale inflatie in de eurozone bedraagt momenteel 9,9%.

    Dit rechtvaardigt niet de hoop van beleggers dat de centrale banken op de rem trappen wat betreft renteverhogingen. Ondanks de inflatie bliijven de huurprijzen in de VS stijgen. De opwaartse druk op de lonen blijft hoog. Kortom we kunnen veronderstellen dat de Fed en andere centrale banken een gestaag tempo van renteverhogingen blijft aanhouden. Dit drult op de aandelenmarkten.

    De goudprijs wijst ook op een verdere stijging van de Amerikaanse rente. De koers van het goud blijft gevangen in een neerwaartse trend. Inmiddels is de koers gedaald tot 1.635 dollar per troy ounce. Als de goudprijs onder de 1.600 US dollar zakt, zal de daling waarschijnlijk nog toenemen. De cijfers wijzen er wel op dat grote beleggers hun short posities afbouwen door goud te kopen. Het Duitse FUCHS-Kapital meent dat het zinvol is het edelmetaal te kopen op de huidige steun. Enerzijds hoort het in een portefeuille thuis om activa af te dekken. Aan de andere kant biedt het een goede tactische mogelijkheid. Want de goudprijs zou ook snel weer kunnen stijgen tot 1.750.

    Niettemin wijzen steeds meer factoren op een dreigende recessie. De vrachtprijzen naar de VS dalen bijvoorbeeld sterk. Ook het aantal bedrijven dat verdere prijsverhogingen plant, neemt voorzichtig af. De voedselprijzen dalen licht. Deze beginnende Amerikaanse recessie wordt door sommigen gezien als een baken van hoop op een aanzienlijke verlichting van de inflatiedruk. Nog liever een, liefst korte, recessie dan een inflatie die volledig uit de hand loopt?

    In Europa is de gasprijs vrijwel in vrije val. Binnen vier weken alleen al heeft het bijna 40% verloren. Ondertussen kost gas evenveel als een jaar geleden. In november 2021 bedroeg het gasprijscontract (TTF) in Rotterdam 69 euro/MWh. Bovendien stijgt de olieprijs niet sterk, ondanks de aankondiging van de OPEC+ om de productie te verlagen. Dit kan echter ook worden veroorzaakt door het vrijkomen van nog eens 15 miljoen vaten olie uit de reserve in de VS. De Amerikaanse president Joe Biden wil daarmee de stijging van de benzineprijzen afremmen. Deze stijging komt hem enkele weken voor de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen niet goed uit.

    Conclusie

    Na een eerste opvering hebben de aandelenmarkten een adempauze nodig. Het valt nog te bezien of de aandelenmarkten het opwaartse momentum kunnen voortzetten. De aankopen nabij de recente dieptepunten waren correct en moeten nu worden afgedekt. Zolang de dieptepunten standhouden, is de bodemformatie intact en lijkt de downside beperkt.

    U wilt actief en goedkoop traden? Kies voor broker www.whselfinvest.com
    U wilt aandelen kopen op de beurs en 0,00 € commissie betalen? Kies voor broker www.freestoxx.com





    "It's not whether you're right or wrong that's important, but how much money you make when you're right and how much you lose when you're wrong."

    — George Soros
Working...
X