Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Verkoopcascade te verwachten
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Verkoopcascade te verwachten

  De Fed doet wat ze moet doen en blijft de rente verhogen. Met haar renteverhoging van 75 basispunten naar een doelbereik van 3,00% - 3,25% nadert de centrale bank het neutrale niveau. Deze ligt momenteel rond de 4,5% basisrente.

  De aangekondigde koppigheid van de Fed raakt de aandelenmarkten in de maag. In tegenstelling tot de wijdverbreide verwachting dat de Fed al hints zou kunnen geven over wanneer zij weer van haar verkrappende koers zou afwijken, heeft Fed-voorzitter Jerome Powell verdere rentestappen op tafel gelegd. De Fed weet ook dat dit de Amerikaanse economie zal schaden. Maar het heeft geen andere keuze als het de inflatie wil beteugelen. Het zal dit jaar waarschijnlijk met 1,5 procentpunt stijgen. Geld wordt dus duurder, de liquiditeit wordt krapper. Dit zal de dollar verder omhoog trekken, waardoor edele metalen onder druk komen te staan.
  FED PNG
  De aandelen zullen onder druk blijven door deze vooruitzichten. Gezien de stijgende rente worden de overwaarderingen van de aandelenkoersen die in de loop der jaren zijn opgebouwd, nu beetje bij beetje afgebouwd - vooral in het geval van rentegevoelige techs. Niettemin blijft de Amerikaanse aandelenmarkt relatief aantrekkelijker dan de aandelenmarkten in euro. De Amerikaanse economie lijkt ons namelijk robuuster omdat zij ook minder gevoelig is voor schokken in de grondstoffenprijzen. Wij verwachten ook een sneller herstel van de Amerikaanse economie.

  Europese aandelen blijven gehavend. De economie zal in een recessie storten als gevolg van de nieuwe te verwachten escalatie van de oorlog in Oekraïne. Alleen al de energierekening voor de oorlog kost dit jaar naar verwachting 123 miljard euro en volgend jaar nog eens 135 miljard euro. Dat heeft het ifo-instituut berekend. Dit geld ontbreekt voor investeringen en consumptie.

  Parallel hieraan neemt de druk toe om de economische basis en de sociale vrede in Europa te handhaven door middel van hulpprogramma's voor de bevolking en bedrijven. Dit zal leiden tot een enorme toename van de schuld - met stijgende rentes. Dit beperkt de groeimogelijkheden (financiële armslag) voor de komende jaren.

  De val van de euro zal ook doorgaan. Dit komt omdat de ECB niet zo consequent als de Fed de inflatie zal aanpakken. Na de Italiaanse verkiezingen en met een nieuwe cascade van kosten door de escalatie van de oorlog in Oekraïne zal de euro waarschijnlijk nog verder verzwakken. De verzwakking van de euro zal dus sterker worden en het valuta-effect op de aandelenrendementen zal toenemen. "De wisselkoers wordt weer een issue bij investeringsbeslissingen", bevestigt Sutor Bank.

  Conclusie:


  Aandelenmarkten onder druk. Na het rentebesluit van de Fed is een technische beweging omhoog denkbaar. Wij verwachten echter dat zowel de DAX als de Dow hun recente dieptepunten niet zullen kunnen vasthouden. De beurzen zullen waarschijnlijk een verdieping lager zakken, de DAX richting 11.000 punten, de Dow richting 27.500 punten.

  "Geen fort is zo sterk dat geld het niet kan innemen."

  - Filosoof Marcus Tullius Cicero​
Working...
X