Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Potentiële hogere rente duwt goud onderuit: XAU/USD
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Potentiële hogere rente duwt goud onderuit: XAU/USD

    De speech van Fed-voorzitter Powell op het Jackson Hole Symposium vorige week was hawkish. Zijn toespraak leek te versterken wat velen op de markten al hadden besproken, namelijk dat de economie waarschijnlijk nog enige tijd een restrictief beleid nodig zal hebben. Bovendien merkte hij op dat hoe langer de huidige periode van hoge inflatie aanhoudt, hoe groter de kans wordt dat de verwachtingen voor hogere inflatie zich zullen verankeren. Hij zei ook dat voor het terugdringen van de inflatie waarschijnlijk een aanhoudende periode van lager dan trendmatige groei nodig zal zijn. De meeste van zijn opmerkingen lijken hawkish te zijn, terwijl hij zinspeelde op de mogelijkheid van een recessie.

    Opmerkingen van Williams van de Fed en sterkere economische cijfers uit de VS dragen bij aan het "hoger voor langer"-verhaal. Williams zei dat de Fed afhankelijk is van data over hoe hoog de rente moet gaan, maar zijn baseline is om de rente boven de 3,5% te krijgen. Het CB Consumer Confidence kwam vandaag voor augustus uit op 103.2, tegen 97.7 verwacht en 95.3 vorig jaar. Daarnaast kwam het JOLTs Job Openings voor juli uit op 11,239 miljoen tegen een verwachting van slechts 10,45 miljoen en een vorige lezing van 11,04 miljoen. De positieve cijfers zullen het vertrouwen van de Fed helpen, mocht deze besluiten de rente tijdens de bijeenkomst in september met 75bps te verhogen.

    Als gevolg van de mogelijkheid van hogere rentetarieven, is Goud (XAU/USD) lager gaan bewegen. Nadat Powell zijn toespraak gaf op vrijdag, bewoog de goudprijs van een hoogtepunt van 1802.52 naar beneden naar het huidige niveau, nabij 1720.38. Zal de goudprijs lager blijven bewegen? Op een dagelijks tijdframe heeft het 1670 niveau gefungeerd als een belangrijke steun voor het edelmetaal, het stuiterde ongeveer 6 keer van het niveau af sinds april 2020. Terwijl het daarboven lag, handelde goud tweemaal naar een hoogste punt bij 2075, wat een mogelijke dubbele top formatie opzette met de neklijn bij 1670, wat ook het 50% retracement is van de dieptepunten van april 2019 tot de hoogtepunten van 3 augustus 2020. Als de prijs uiteindelijk onder dit belangrijke niveau breekt, zal het dubbele toppatroon compleet zijn en zal het koersdoel dicht bij 1285 liggen, dicht bij de dieptepunten van april 2019.

    Weekgrafiek AUX/USD (bron WHS Webtrader)

    XUA/USD 1W


    Op een dagelijks timeframe, is de koers sinds het bereiken van de tweede piek van de dubbele top op 8 maart, in een ordelijk dalend kanaal omlaag gegaan. De prijs testte het 1670 niveau en de onderkant van het kanaal op 21 juli en veerde vervolgens op. Goud kon echter alleen de bovenkant van het kanaal en de horizontale weerstand bij 1807 bereiken alvorens weer omlaag te gaan. Als de prijs lager blijft bewegen, is de eerste steun nu de 1680.95, de laagste koers van 21 juli. Daaronder kan de prijs bewegen naar het 1670 niveau en vervolgens naar de onderste trendlijn van het kanaal bij 1610. Wanneer het 1670 level echter opnieuw stand houdt, ligt de eerste weerstand bij de bovenste trendlijn van het kanaal bij 1775. Daarboven kan goud naar de highs van 10 augustus bij 1807,91, dan het 38,2% Fibonacci retracement van de highs van 8 maart tot de lows van 21 juli, bij 1829,74. Net daarboven ligt het 200-daags voortschrijdend gemiddelde bij 1837,28.

    Daggrafiek Spot goud/USD (bron WHS Webtrader)

    Spot Gold/USD 1D


    Fed-voorzitter Powell en andere Fed-leden hebben agressieve renteverhogingen aangekondigd voor de september-vergadering. Als de Fed de rente verhoogt en havikachtig is tijdens de volgende vergadering, zal goud dan eindelijk door de 1670 breken, die het al meerdere keren heeft getest? We zullen misschien moeten afwachten. Maar als dat gebeurt, ligt het dubbele topdoel helemaal beneden bij 1285!





    "Geld alleen maakt niet ongelukkig."

    - Peter Falk -
Working...
X