Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Grondstoffen - Nikkel: Indonesië bepaalt de prijs
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Grondstoffen - Nikkel: Indonesië bepaalt de prijs

    Na de hevige prijsschommelingen in het eerste kwartaal is de rust op de nikkelmarkt weergekeerd. Nikkel wordt momenteel verhandeld tegen een prijs van ongeveer 22.000 US dollar per ton en ligt daarmee slechts ongeveer 10% boven het prijsniveau aan het begin van het jaar.
    Op zijn hoogtepunt steeg de nikkelprijs tot meer dan 48.000 US dollar kort na het begin van de oorlog in Oekraïne. Gemeten ten opzichte van de piekprijs, heeft het industriële metaal meer dan de helft verloren.
    Nikkel
    Maar de zomerse rust op de nikkelmarkt kan snel voorbij zijn. De Indonesische regering wil in het lopende kwartaal een exportbelasting invoeren op nikkelpurijzer (NPI) en ferronikkel. Het doel van de belasting is de exportopbrengsten te verhogen en de binnenlandse produktie van goederen met een hogere waarde te bevorderen.

    Twee jaar geleden had Indonesië reeds een uitvoerverbod ingesteld op onbewerkte nikkelertsen om de bouw van smelterijen in het land te stimuleren. Exacte details over het ontwerp van de belasting zijn nog niet beschikbaar. Het zal echter waarschijnlijk gebaseerd zijn op de prijzen van nikkel en steenkool.

    Indien de uitvoerbelasting daadwerkelijk wordt ingevoerd, zal het nikkelaanbod wereldwijd waarschijnlijk krapper worden. Indonesië is een belangrijke producent van nikkelpurijzer. In ieder geval blijft de aanbodsituatie op de nikkelmarkt gespannen, niet in het minst wegens de sancties tegen Rusland.

    Conclusie:


    Op het huidige prijsniveau zullen middellange- en langetermijngerichte beleggers een interessante instapmogelijkheid vinden.





    "Risico ontstaat als je niet weet wat je doet."

    - Warren Buffett -
    Last edited by SignalRadar; 09-08-2022, 15:26.
Working...
X