Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
NFP vooruitblik: Krijgen we de laagste banencijfers sinds 2020?
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • NFP vooruitblik: Krijgen we de laagste banencijfers sinds 2020?

  NFP-inzicht


  In het NFP-vooruitblikrapport van vorige maand merkten we op dat de Amerikaanse banenmarkt "nog steeds een consistent solide aantal nieuwe banen produceert, waarbij werkgevers concurreren met het bieden van aantrekkelijke lonen om talent aan te trekken. Tegen die achtergrond is de Federal Reserve vastbesloten om het monetaire beleid snel te verkrappen om te voorkomen dat de inflatie in een loon-prijsspiraal terechtkomt." Hoewel die dynamiek tot op zekere hoogte nog steeds speelt, is het vermeldenswaard dat handelaren en economen een aanzienlijke vertraging van de Amerikaanse werkgelegenheidsgroei verwachten: Voor het NFP-rapport van juni verwacht de consensus dat er netto slechts 250.000 nieuwe banen zullen bijkomen en dat het gemiddelde uurloon zal stijgen met 0,3% op maandbasis:

  pic

  Als het rapport aan deze verwachtingen voldoet, zou het de traagste nettobanengroei zijn sinds de regelrechte daling van -227k banen in december 2020.

  Zijn de verwachtingen voor het NFP gerechtvaardigd? Hieronder duiken we in de belangrijkste voorlopende indicatoren voor het cruciale banenrapport van vrijdag!

  NFP-voorspelling


  Zoals vaste lezers weten, concentreren wij ons op vier historisch betrouwbare voorlopende indicatoren om het NFP-rapport van elke maand te handicaperen. Door het besluit van ADP om de publicatie van zijn werkgelegenheidsrapport op te schorten terwijl het zijn methodologie herziet, beschikken wij deze maand echter slechts over drie voorlopende indicatoren:
  • De ISM Services PMI Employment component kwam uit op 49.1, iets hoger dan de 47.4 van vorige maand, maar nog steeds in krimpend gebied (<50)
  • De ISM PMI-werkgelegenheidsindex voor de verwerkende industrie steeg tot 49,9, opnieuw meer dan vorige maand (47,3), maar nog niet helemaal positief
  • Ten slotte steeg het voortschrijdend gemiddelde over 4 weken van de eerste werkloosheidsclaims tot 255K, tegen 233K vorige maand

  Ter herinnering: de toestand van de Amerikaanse arbeidsmarkt blijft onzekerder en volatieler dan gewoonlijk nu de ongekende verstoringen van de COVID-pandemie te boven komen. Als we de gegevens en onze interne modellen tegen elkaar afwegen, wijzen de voorlopende indicatoren op een NFP-rapport van deze maand dat iets onder de verwachtingen ligt, met een potentiële banengroei tussen 150K en 250K, zij het met een grotere onzekerheidsmarge dan ooit, gezien de huidige globale omstandigheden.

  Hoe dan ook, de maand-tot-maand fluctuaties in dit rapport zijn berucht moeilijk te voorspellen, dus we zouden niet te veel waarde hechten aan prognoses (inclusief de onze). Zoals altijd zijn de andere aspecten van de publicatie, met inbegrip van het nauwlettend in de gaten gehouden gemiddelde uurlooncijfer dat 0,3% m/m bedroeg in het meest recente NFP-rapport, van groot belang.

  potentiële NFP-Marktreaktie


  Job wages

  De US-dollarindex piekte halverwege vorige maand bij 109.00, maar trok in de tweede helft van juli terug naar haar 50-daags EMA. Eerder deze week plaatste de index een grote bullish engulfing candle vanaf dat steunniveau, wat een signaal is dat de uptrend op langere termijn zou kunnen hervatten. Nu de koersen steun vinden op een logisch niveau en niet langer overbought zijn, is onze bias gericht op meer kracht voor de greenback in de nasleep van het NFP-rapport.

  Wat betreft potentiële trade setups, zouden lezers verkoopkansen voor GBP/USD kunnen overwegen op een sterker dan verwacht banenrapport, na de prognose van de Bank of England voor een totale recessie en een inflatie van 13% tijdens de vergadering van deze week. De bearish reversal in het pair van deze week suggereert dat de langere-termijn neerwaartse trend zich waarschijnlijk opnieuw heeft bevestigd voor een beweging terug onder 1.2000.

  Aan de andere kant zou een zwak banenrapport een verkoopkans kunnen bieden voor USD/JPY. Het pair vertoont een langdurige bearish divergentie met de 14-daagse RSI indicator, die de laatste paar maanden afnemende koopdruk laat zien, en de prijzen lijken eind vorige week eindelijk te zijn doorgebroken tot onder de support op het 50-daags EMA.

  "Het maakt niet uit hoe langzaam je gaat, zolang je maar niet stopt"

  - Confusius -
Working...
X