De afgelopen dagen heeft het ene Fed-lid na het andere op de radio gesproken over het feit dat de Federal Reserve nog een lange weg te gaan heeft om de inflatie te beteugelen. Ze hadden het over de noodzaak om de inflatie op het streefcijfer te krijgen, zelfs als dat ten koste gaat van een sterke arbeidsmarkt. San Francisco Fed President Daly zei dat ze zou beginnen met 50bps voor september omdat dat is wat de gegevens haar vertellen. Maar ze zei verder dat "als we gewoon zien dat de inflatie onverstoorbaar doordendert en de arbeidsmarkt geen tekenen van vertraging vertoont, dan zullen we in een andere positie verkeren waarin een verhoging met 75bps wellicht meer op zijn plaats is". De aandelenindices zien dat echter niet zo, want ze blijven opwaarts bewegen.

De markten lijken te denken dat de PMI's die de afgelopen dagen zijn vrijgegeven, tekenen zijn van een vertragende wereldeconomie. Bovendien lijken de inflatiecijfers hun hoogtepunt te hebben bereikt. De huizenprijzen zijn lager en ook sommige prijscomponenten van productiegegevens waren lager, zoals de Philly Fed Manufacturing Index en de ISM Manufacturing Index. Heeft de Fed het bij het verkeerde eind? Slechte cijfers zijn goede cijfers voor de aandelenmarkt, want het betekent dat de Fed de rente langzamer zal verhogen, en misschien zelfs helemaal zal stoppen in het eerste kwartaal van 2023! De volgende Fed-vergadering is echter pas eind september, dus voor die tijd zijn er nog veel meer gegevens te zien. Voorlopig lijken de aandelenmarkten in te zetten op een minder havikistische Fed tijdens de septembervergadering.

De S&P 500 beweegt lager sinds het begin van het jaar. Op 17 juni bereikte de large cap index een nieuw laagste punt voor het jaar op 3636, met een valse uitbraak onder de onderste trendlijn van een dalende wig. Zoals vaak het geval is, wanneer de koers er niet in slaagt om de ene kant van een patroon te doorbreken, beweegt het om de andere kant van het patroon te testen. Op 19 juli brak de S&P 500 agressief boven de bovenste, dalende trendlijn van de neerwaartse wig. Vandaag brak de koers boven het 50% retracement level van de highs van 29 maart tot de lows van 17 juni, nabij 4137.4. Bovendien, als de koers vandaag sluit boven 4140.6, zal het een bullish engulfing patroon hebben gevormd, wat duidt op een mogelijke verdere opwaartse beweging. De volgende weerstand ligt bij de highs van 30 mei bij 4214.6, dan het 61.8% Fibonacci retracement level van het recent genoemde timeframe bij 4255.1. Daarboven kan de prijs oplopen naar de highs van 4 mei bij 4308,6. Als de Fed echter gelijk blijkt te hebben en de inflatie nog steeds toeneemt, kunnen de aandelen lager draaien. De eerste horizontale steun ligt op 3919,8. Daaronder kan de prijs dalen naar een samenvloeiing van steun aan de bovenkant, de neerwaartse trendlijn van de neerwaartse wig op lange termijn en de dieptepunten van 14 juli, bij 3721,6. Het volgende supportlevel is de low van 17 juni bij 3638.8.

Daggrafiek S&P 500 (bron Tradingview)

SP 500 1D


Andere Amerikaanse aandelenindices zoals de NASDAQ 100 en de Russell 2000 hebben gelijkaardige patronen. Beide indices braken uit dalende wiggen en braken vandaag boven het 50% retracement niveau van de hoogste koersen van 29 maart tot de laagste koersen van 16 juni. Zullen de aandelenindices hoger blijven bewegen? We zullen misschien moeten wachten tot de NFP data van vrijdag om daar achter te komen!

"Zelfs de intelligente belegger zal waarschijnlijk veel wilskracht nodig hebben om niet met de massa mee te lopen."

- Benjamin Graham -