Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Landbouwgrondstoffen - Tarwe: Exportovereenkomst
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Landbouwgrondstoffen - Tarwe: Exportovereenkomst

  De tarweprijs is terug op het niveau van voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Enkele dagen geleden noteerde de graangrondstof 756 dollarcent per bushel, het laagste niveau sinds begin februari. In maart werd tarwe nog verhandeld tegen een recordprijs van 1.366 dollarcent per bushel - nu ligt de prijs ongeveer 45% lager.
  Tarwe
  De achtergrond van de recente prijsdaling is de mogelijke hervatting van de uitvoer van tarwe door Oekraïne en Rusland. Vorige week vrijdag hebben Oekraïne en Rusland in Istanbul twee afzonderlijke overeenkomsten ondertekend over de uitvoer van graan uit drie Oekraïense havens. De Verenigde Naties verwachten dat de graantransporten binnen enkele weken zullen worden hervat. Deze zullen naar verwachting het vooroorlogse niveau van vijf miljoen ton per maand bereiken. Momenteel ligt nog ongeveer 20 miljoen ton van de oogst van vorig jaar opgeslagen in Oekraïense havens. Als de havens niet geblokkeerd worden, zou Oekraïne de komende acht tot negen maanden ongeveer 60 miljoen ton graan kunnen exporteren.

  De overeenkomst kwam één dag na de ondertekening ervan opnieuw op losse schroeven te staan door een Russische raketaanval op de haven van Odessa. De aanval was echter niet gericht tegen graan (er werd niets vernietigd), maar tegen Oekraïense oorlogsschepen en NAVO-wapenvoorraden. Zelfs het Oekraïense ministerie van Defensie heeft dit bevestigd. De hoop op een snelle en vlotte hervatting van de graanexport is dus nog steeds wankel.

  Conclusie:


  Na de aanzienlijke prijsdaling zou de tarweprijs zich moeten stabiliseren in de buurt van 800 US-cent per bushel. De vraag blijft hoog en de hervatting van de uitvoer is nu ingeprijsd.

  "Verliezen zijn noodzakelijk, zolang ze gepaard gaan met een techniek waardoor je ervan kunt leren"

  - David Sikhosana -
Working...
X