Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Markten zetten in op 50 bp verhoging
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Markten zetten in op 50 bp verhoging

    De meest verwachte macro-economische gebeurtenis van deze week is de beleidsbeslissing van de Europese Centrale Bank, die op donderdag om 13:15 BST (08:15 EDT) wordt verwacht en waarvan de persconferentie om 13:45 BST plaatsvindt. Dit zal de euro en de DAX in een scherp daglicht stellen.

    Wat zijn de verwachtingen van analisten over de ECB?


    In de markt groeit het gevoel dat het geleidelijke en voorzichtige normaliseringsproces dat de ECB eind 2021 is begonnen, een verkeerde beslissing is geweest en dat zij, om die trage en late reactie goed te maken, nu agressiever te werk zal gaan. Zelfs tot de vergadering van juni had de ECB zich er immers al toe verbonden de rente in juli met 25 basispunten te verhogen. Maar nu de euro over de hele linie zwakker is geworden en daardoor meer inflatie in de eurozone wordt aangewakkerd, zou de ECB wel eens kunnen verrassen met een verhoging van 50 basispunten om te voorkomen dat de prijsdruk nog verder toeneemt.

    Wat is er veranderd?


    Tot een paar dagen geleden waren beleggers ervan overtuigd dat de ECB de rente met 25 basispunten zou verhogen en daarmee eindelijk haar eerste renteverhoging sinds 2011 zou doorvoeren. De ECB was heel duidelijk geweest dat de renteverhoging in juli zou beginnen met 25 basispunten, iets waartoe de centrale bank zich in haar vergadering van juni had verbonden toen ze ook haar programma voor de aankoop van activa beëindigde.

    Sindsdien zijn er een aantal dingen gebeurd:

    De EUR/USD raakte - en brak kortstondig - de pariteit, waardoor de prijzen van ingevoerde goederen duurder werden en de inflatiedruk verder toenam.
    De CPI voor de eurozone klom in juni naar een nieuwe recordhoogte van 8,6% j-o-j en versnelde daarmee fors van 8,1% in mei.
    De Europese gegevens bleven verslechteren: de PMI's verzwakten bijvoorbeeld sterker dan verwacht, waardoor de bezorgdheid over stagflatie verder toenam


    Lagarde's hint van agressiviteit


    In een toespraak enkele dagen voor de publicatie van de CPI van juni gaf ECB-president Christine Lagarde aan dat de centrale bank verder zou gaan dan 25 basispunten, door te zeggen: "Er zijn duidelijk omstandigheden waarin gradualisme niet gepast zou zijn." Lagarde voegde eraan toe dat "als we bijvoorbeeld een hogere inflatie zouden zien die de inflatieverwachtingen dreigt te verankeren, of tekenen van een meer permanent verlies van economisch potentieel dat de beschikbaarheid van middelen beperkt, we de accommodatie sneller zouden moeten intrekken om het risico van een zichzelf vervullende spiraal uit te bannen."

    Welnu, aangezien de inflatie in de eurozone naar een nieuw record is gestegen, lijkt het erop dat een krachtdadiger ECB nodig zou kunnen zijn. In feite is dat precies waar de markten op rekenen:

    De grafiek hierboven laat zien dat de geldmarkten de kans op een renteverhoging met 50 basispunten op donderdag nu hebben ingeprijsd op ongeveer 70%. Interessant is dat nu volledig wordt gerekend op een renteverhoging van 1% in september, wat betekent dat de markten rekenen op back-to-back verhogingen van 50 basispunten in juli en september.

    De ECB staat voor een belangrijk dilemma, volgens mijn collega Joe Perry. "Christine Lagarde zal een dunne lijn moeten bewandelen wanneer ze moet beslissen of de centrale bank deze week de rente met 25 of 50 basispunten zal verhogen! Aan de ene kant moet de centrale bank de inflatie terugdringen, maar aan de andere kant wil ze de Europese economie niet in een recessie doen belanden."

    Zal de ECB nog steeds met slechts 25 basispunten verhogen?


    Het is mogelijk dat de ECB dat doet, aangezien de meerderheid van de economen voorspelt dat de ECB deze week met 25 basispunten zal verhogen. Volgens Bloomberg voorspelden slechts vier van de 53 economen in hun enquête een verhoging met een half procentpunt. Uiteraard moeten die verwachtingen in de afgelopen dagen zijn veranderd, maar ik kan me voorstellen dat er economen zijn die nog steeds een standaardverhoging van 25 basispunten verwachten - niet in de laatste plaats vanwege het gebrek aan economische groei.
    ECB

    Hoe zal de euro reageren op de ECB?


    De EUR/USD is de afgelopen dagen stabiel geweest en heeft goede steun gevonden bij de pariteit. Op het moment van schrijven op dinsdag was de EUR/USD hersteld tot boven 1.0250. Ongetwijfeld is de stijging van 250 punten vanaf de pariteit een reactie op de verhoogde verwachtingen over een verhoging met 50 basispunten. Er is dus ruimte voor teleurstelling als de ECB in plaats daarvan slechts met 25 basispunten verhoogt. Als dat het geval is, kan een terugkeer naar de pariteit niet worden uitgesloten. Mijn basisscenario is nu 50 basispunten en ik verwacht dan ook dat de EUR/USD vanaf hier tenminste zal stijgen naar het volgende niveau van potentiële weerstand rond 1.0350.

    Anti-fragmentatie instrument


    Een deel van de aandacht zal uitgaan naar de details van het anti-fragmentatie-instrument van de ECB, dat de centrale bank in staat moet stellen obligaties op te kopen van landen met een hogere rente, om fragmentatie van perifere Europese landen ten opzichte van Europese kernlanden te voorkomen. Het zal interessant zijn om te zien hoe de ECB in staat zal zijn om de ene voet op de rem en de andere op het gaspedaal te zetten.

    Traders' focus zal zich na ECB richten op PMI's


    Zoals gezegd, zal de aandacht ook uitgaan naar het anti-fragmentatie-instrument van de ECB, vooral in het licht van de politieke problemen van Italië die weer op de voorgrond treden in de gedachten van beleggers.

    Aangezien de aandacht ook zal verschuiven naar de economie en de recessie, zal de publicatie van de PMI-gegevens op vrijdag zeer belangrijk zijn en kan ze zelfs de beslissende factor zijn voor het al dan niet agressieve optreden van de ECB tijdens de volgende vergadering.





    "In deze business heb je zes van tien keer gelijk als je goed bent. Je zult nooit negen van de tien keer gelijk hebben."

    - Peter Lynch
Working...
X