Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Aandelen in de VS dalen nu een andere indicator van het consumentenvertrouwen keldert
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Aandelen in de VS dalen nu een andere indicator van het consumentenvertrouwen keldert

    Eerder vandaag hing er een beetje optimisme in de lucht met Europese aandelenmarkten die merkbaar stegen. Beleggers toonden veerkracht in het licht van stijgende rentetarieven, inflatie en recessierisico's. Toegegeven, sommige indexen en individuele namen veerden terug op van ernstig oververkochte niveaus, wat te verwachten was. Maar zoals ik steeds heb gewaarschuwd, laten we de grote macro-risico's voor beleggers niet onderschatten. Het is nog veel te vroeg om optimistisch te zijn dat dit laatste herstel zal standhouden. In feite begonnen de markten lager te breken, nadat de vroege opmars in de Amerikaanse sessie op het moment van schrijven werd afgewezen. De hernieuwde zwakte werd veroorzaakt door nieuwe gegevens die een kelderend consumentenvertrouwen aantoonden.

    Consumentenvertrouwen in duigen


    Vorige week zagen we het sentimentonderzoek onder consumenten van de Universiteit van Michigan naar een historisch dieptepunt storten. De lat lag dus erg laag voor de publicatie vandaag van de barometer van The Conference Board (CB). Toch daalde de index van het consumentenvertrouwen van de CB meer dan verwacht. Het algemene cijfer daalde van een neerwaarts herziene 103,2 tot 98,7 en bleef daarmee ver achter bij de verwachtingen van rond de 100,0. De daling van het vertrouwen was te wijten aan een duikvlucht in de subindex van de verwachtingen, terwijl de subindex van de huidige situatie slechts marginaal daalde.

    Ook het ondernemersvertrouwen was groot, te oordelen naar de laatste stand van de Richmond Fed manufacturing index. De index daalde tot -19, tegen -5 eerder, en bereikte daarmee het laagste niveau sinds mei 2022 - het hoogtepunt van de pandemie. De nieuwe orders zijn sterk gedaald, terwijl de verwachtingen voor de toekomstige omstandigheden sterk zijn verslechterd.

    Wat betekent dit allemaal voor de markten?


    Welnu, de laatste gegevens wijzen op een recessie en, zoals we ongetwijfeld in de komende weken zullen vernemen, lagere winsten voor bedrijven. Tegen deze achtergrond is het moeilijk te rechtvaardigen aandelen te kopen in de hoop dat de Fed de inflatie zal negeren en al volgend jaar zal beginnen met het verlagen van de rente. Daarom zijn wij van mening dat de markten eerder in de "sell-the-rallies"- dan in de "buy-the-dip"-modus zullen blijven.

    Nasdaq stuit op sterke weerstand


    Het is geen verrassing dat de Nasdaq opnieuw ondermaats heeft gepresteerd vanwege zijn grote bestanddelen van technologiebedrijven. Er zitten aandelen in die geen of weinig dividend uitkeren en die in het verleden hoger werden gedreven door de hoop dat we een sterke, duurzame economische groei zullen zien.

    De Nasdaq raakte gisteren weerstand op het 12210/15 gebied, een niveau dat het dieptepunt van vorig jaar markeert. Het is sindsdien teruggevallen tot onder het hoogste punt van vorige week op 12113.

    Daggrafiek US Tech 100 (Bron: WH SelfInvest Webtrader)

    US 100 1D


    Natuurlijk is dit niet de eerste keer dat we zo'n scenario zien. Dit is precies hoe een bearmarkt eruit moet zien en moet aanvoelen. Ervan uitgaande dat de stieren grotendeels wegblijven, zou de Nasdaq vanaf hier kunnen dalen tot 11700, wat de basislijn is.





    "Het mooiste van alle geheimen is een genie te zijn en de enige te zijn die het weet."

    - Mark Twain -
    Last edited by SignalRadar; 29-06-2022, 16:07.
Working...
X