Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
S&P500 - nieuw halfjaar, nieuwe problemen en wanneer komt de recessie?
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • S&P500 - nieuw halfjaar, nieuwe problemen en wanneer komt de recessie?


  Een pessimist is een optimist die heeft nagedacht, zou je kunnen zeggen. Alleen al door naar de koersgrafieken van de afgelopen zes maanden te kijken, kregen de pessimisten natuurlijk genoeg stof tot nadenken. De laatste optimisten werden toen mogelijk ook pessimisten. Dit is vaak een reden om nog eens goed na te denken over de anticyclische aanpak en zich "long" te herpositioneren, nietwaar?

  Dalende koersen op de aandelenmarkt kunnen ook zeer lucratief zijn.

  Ik wil enkele woorden wijden aan de scherpe daling van de koersen van de belangrijkste aandelenindexen, omdat veel marktdeelnemers zich niet ten volle bewust zijn dat het mogelijk is aanzienlijke winsten te maken op de aandelenmarkt, zelfs met dalende koersen. Om van dalende koersen te profiteren, kan het risico in het geval van "short" speculatie aanzienlijk hoger zijn dan bij "long only". Als men bijvoorbeeld aandelen of ETF's gaat "shorten", kunnen deze natuurlijk blijven stijgen en de "short" onnoemelijk duurder maken en dit totdat men de transactie niet langer kan volhouden en, financieel gesproken, ten onder gaat. Omgekeerd zou het risico bij "long only" beperkt zijn tot het totaal verlies, namelijk 0,00$.

  Het risico op de aandelenmarkt - niets gewaagd, niets gewonnen

  Natuurlijk kunt u alle gebieden van het dagelijks leven, inclusief de aandelenmarkt, altijd van beide kanten bekijken, afwegen, er eeuwig over nadenken, onzeker zijn, enorme negatieve verwachtingen koesteren en nog veel meer. Maar, na alle positieve of negatieve gedachteprocessen, zult u een beslissing moeten nemen, uzelf moeten positioneren en dus ook iets moeten durven en risico nemen - anders heeft u niets te zoeken op de beurs. Niets gewaagd, niets gewonnen, zoals het gezegde luidt. Er zijn ook talrijke voorbeelden van een sluipende ontwikkeling in de algemene economische context, met inbegrip van de aandelenmarkt - het ergste daarvan is waarschijnlijk de inflatie, die thans een zorgwekkend niveau heeft bereikt.


  Nieuw halfjaar - oude problemen

  Traders, beleggers, spaarders - tot welke groep u zichzelf ook rekent - moeten uiteindelijk eerst de inflatie betalen en pas daarna komen de rendementen. Wat de eurozone betreft, bedroeg de inflatie op 12-maandbasis 8,1% in mei; in de VS bedroeg de inflatie op 12-maandbasis 8,6%. De meeste marktdeelnemers, waaronder veel institutionele beleggers, zijn waarschijnlijk meer dan bezig met het neutraliseren van de inflatie alleen.

  Het is onwaarschijnlijk dat de bezorgdheid over de inflatie en de inflatieverwachtingen in de tweede helft van 2022 zullen verdwijnen of aanzienlijk zullen afnemen. Bovendien bestaat er nog steeds bezorgdheid over een lagere mondiale groei, een aanzienlijke vertraging van de economische ontwikkeling in de VS en een aanhoudend zeer krap monetair beleid van de Federal Reserve, die tot het einde van het jaar de rente stapsgewijs zal verhogen. In de afgelopen maanden wezen de consensusramingen van analisten van talrijke investeringsbanken, maar ook van instellingen zoals het IMF of de OESO, in ieder geval nog steeds op een groei van het BBP in de VS van ongeveer 2 tot 3% in 2022.

  Een recessie voor 2023 is dus verre van uitgesloten. Onlangs zijn echter ook de BBP prognoses voor 2022 en 2023 voor de VS neerwaarts bijgesteld. De Amerikaanse Federal Reserve heeft zelf haar groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie naar beneden bijgesteld. Deze vertoonden slechts een plus van 1,7% voor 2022 en ook voor 2023. In maart jongstleden bedroegen deze cijfers nog respectievelijk 2,8% en 2,2%. Het werkloosheidscijfer zou ook kunnen stijgen van 3,5% tot 3,7% in 2022 en 3,9% in 2023. De renteprognose steeg van 1,9% in maart tot 3,4% in juni, en de federal funds rate zal in 2023 naar verwachting gemiddeld 3,8% bedragen. De "zachte landing" van de Amerikaanse economie, die door de Fed moet worden gestuurd, zou echter ook een noodlanding kunnen worden in geval van bijkomende geopolitieke onzekerheden. Bijkomende punten van zorg zijn de groeipercentages van de ondernemingen, waarvan de marges in vele sectoren waarschijnlijk verder onder druk zullen komen te staan als gevolg van de enorme stijging van de energieprijzen.


  Sentiment als tegen indicator - wanneer marktdeelnemers te pessimistisch zijn

  Alleen al gezien de vele punten die hierboven zijn opgesomd, zou men zich kunnen afvragen waar hieruit enig optimisme kan worden geput. Wel, extreme angst en extreem pessimisme gaan hand in hand. Hoe meer beleggers extreem negatief zijn, hoe meer kans er is op een tijdelijk herstel. Nadat de S&P500, in een historische vergelijking al extreem is gedaald, kunnen veel negatieve factoren al vertegenwoordigd zijn in de prijs. De aandelenmarkt is meestal zijn tijd voor en prijst vaak al in op de ontwikkeling van de komende drie tot zes maanden. Op het moment van deze analyse bedroeg de S&P500 -17,93% in 2022.

  S&P500 - hoe evolueert de grafiek?

  Deze technische analyse is gebaseerd op de daggrafiek. Om de doelstellingen van de stieren en de beren in detail te kunnen bepalen, zou een Fibonacci analyse moeten worden gebruikt. De respectieve Fibonacci retracements en Fibonacci projecties kunnen dan worden gebruikt om de koersdoelen opwaarts en neerwaarts af te leiden.

  Uitgaande van de recordhoogte van 5 januari 2022 van 4.816,62 punten tot het tussentijdse dieptepunt van 17 juni 2022 van 3.636,87 punten, zouden de volgende weerstanden liggen op de niveaus van 3.915,76 punten (23,60%), 4.088,30 punten (38,20%), 4.227,75 punten (50,00%) en 4.367,40 punten (61,80%). Steunen zouden worden overwogen op 3.809,41 punten (14,60%) en 3.636,87 punten (0,00%). Een andere steun en dus een niet oninteressant doel voor de beren zou de hoogste koers van voor Corona van 19 februari 2020 op 3.393,52 punten kunnen zijn. Daarbovenop zijn de twee EMA's (EMA100 in blauw en EMA200 in rood) toegevoegd aan de grafiek. Opwaarts zou een koersdoel op het 50,00% Fibonacci retracement in combinatie met de twee EMA's mogelijk zijn. Aan de onderkant is een terugkeer naar de laatste low van 3.636,87 punten (0,00%) mogelijk. Op 48,66 punten wijst de relatieve sterkte-index (RSI) momenteel nog steeds op een neutrale marktconditie.

  evolutie S&p

  Wenst u aandelen te verhandelen zonder commissie?

  Test de demo nu

  Uw voordelen:
  • Alle aandelen NYSE en Nasdaq
  • Geen commissies (0,00$)
  • Geen spread verbreding
  • Geen negatieve rente

  Last edited by SignalRadar; 27-06-2022, 12:07.
Working...
X