Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Wat kunnen de centrale banken nu doen?
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Wat kunnen de centrale banken nu doen?

    De beurs vindt nog niet de kracht om omhoog te gaan. Vooral in de VS wil de aandelenmarkt graag geloven dat de centrale bank erin zal slagen de inflatie te bestrijden - en zonder de economie te verstikken. Wij betwijfelen sterk of de Fed in deze opzet zal slagen.

    Deze scepsis wordt nu verder aangewakkerd door het feit dat de Fed nu al hardop denkt aan een renteverhoging met maar liefst 100 basispunten in de volgende stap. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft zojuist weer geprobeerd de markten te kalmeren door te beweren dat de Amerikaanse economie solide is en de verkrapping van de rente aan kan.

    De komende maanden zullen uitwijzen of de Fed het bij het rechte eind heeft. Zelfs binnen de Fed heerst hier grote scepsis over. Fed-lid Thomas Barkin zei dat "een snelle terugkeer naar een stabiele Amerikaanse economie niet denkbaar is". Dit kan nog enkele kwartalen duren.
    Muntenbeschermers
    Intussen neemt ook de druk op de "eurogeldbeschermers" toe om de rente nog sneller te verhogen. Dit is te wijten aan de voortdurende stijging van het inflatiecijfer. Het zal niet zo snel kalmeren. Ten eerste blijven de grondstoffen (vooral gas) duur. Minister van Economie Robert Habeck (Groenen) heeft zojuist het tweede waarschuwingsniveau afgekondigd: gas is nu een "schaars goed" in Duitsland.

    De secundaire gevolgen van de huidige loonronde zullen ook een stabiliserend effect hebben op het inflatiepercentage. IG Metall heeft immers 6,5% voor de staalarbeiders bereikt, en de metaalarbeiders hebben zojuist overeenstemming bereikt over een looneis van 8%. In Groot-Brittanniƫ staken de spoorwegen op grote schaal.

    De druk op de Europese Centrale Bank (ECB) komt ook uit Zwitserland. De muntbeschermers van de Zwitsers verrasten de ECB met hun rentestap. Dit zet de euro op lange termijn onder aanzienlijke druk, vooral omdat ook de centrale bank van Groot-Brittanniƫ de rente verder zal verhogen met het oog op de recordinflatie van 9,1% (het hoogste peil in 40 jaar).

    Maar als de euro zwak blijft, zal Europa via de wereldmarkten extra inflatoire impulsen importeren. Dat de ECB tegenmaatregelen zal nemen, kan worden afgeleid uit een verklaring van Sabine Mauderer, lid van de directie van de Deutsche Bundesbank, in de marge van de Dag van de Duitse Industrie (BDI). Daar zei zij stellig te verwachten dat de ECB "sneller zal handelen dan velen tot dusver hebben verwacht". Niettemin verwachten wij vrijstellingsregels voor de zuidelijke staten.

    Conclusie:


    De aandelenmarkten moeten blijven zoeken naar hun juiste waardering in een omgeving van stijgende rentevoeten en economische onzekerheid. Ons beeld ( berenmarkt) blijft ongewijzigd, vooral omdat elke kleine opwaartse opleving snel wordt gebruikt om weer af te zetten. Beleggers kunnen kopen bij het meest recente dieptepunt en speculeren op opwaartse bewegingen. Wij zien nog geen basis voor een opwaartse beweging op langere termijn.





    "In deze business heb je zes van tien keer gelijk als je goed bent. Je zult nooit negen van de tien keer gelijk hebben."

    - Peter Lynch -
Working...
X