Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Wat is er aan de hand met goud?
Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Wat is er aan de hand met goud?

  Goud is er niet in geslaagd om voordeel te halen uit de bescheiden zwakte die we de voorbije dagen in de US-dollar hebben gezien, met het metaal dat op het moment van schrijven onder $1840 blijft.

  Het metaal werd de voorbije weken rondgeduwd tussen $1800 en $1875 te midden van alle renteverhogingen door de centrale banken, inflatiezorgen en gesprekken over recessies. Er zijn duidelijk tegenstrijdige factoren in het spel, wat het metaal ervan weerhield om een beslissende beweging in de ene of de andere richting te maken. Stijgende rendementen en een over het algemeen sterke dollar zijn nooit positieve invloeden voor activa die geen rente of dividend uitkeren, maar het feit dat het nog niet volledig is ingestort, betekent dat er andere factoren zijn die het ondersteunen. Deze omvatten veilige havenstromen te midden van de onrust op de cryptomarkten en de sell-off in aandelen in de afgelopen paar maanden, evenals de vraag van inflatie-afdekkingen.

  Maar als we één reden kunnen aanwijzen, dan is het deze: stijgende rentetarieven.

  Afgezien van de Bank of Japan zijn alle andere grote centrale banken al begonnen met een renteverhogingscyclus of hebben zij beloofd daarmee te beginnen. Dit maakt staatsobligaties aantrekkelijker als beleggingscategorie voor rendementszoekers. Het is ook precies de reden waarom aandelen met een laag dividendrendement het in deze berenmarkt zo moeilijk hebben.

  Zelfs de ECB wordt havikachtig ondanks de zorgen over een recessie, de inflatie in de eurozone loopt zeer hoog op. Vandaag zei Rehn van de centrale bank dat het zeer waarschijnlijk is dat de renteverhoging van september groter is dan 25 basispunten. Uiteraard rekent de markt al op meer dan - ten minste 75 basispunten voor zowel juli als september samen - maar uit dit soort opmerkingen blijkt duidelijk dat de ECB zich aansluit bij wat de markt vraagt. De bal ligt dus in het kamp van de ECB.

  Natuurlijk is het niet alleen de ECB die de rente verhoogt. Zelfs de SNB verraste vorige week met een verhoging van 50 basispunten, terwijl de BoE de verwachte 25 gaf. De Fed ging door met 75.

  De voornoemde tegenstrijdige signalen wijzen in het beste geval op een aanhoudende handelsrange. Maar het gevaar bestaat dat zelfs goud een scherpe sell-off zou kunnen meemaken wanneer de renteverhogingen de agenda voor de komende maanden blijven domineren, totdat er iets fundamenteel verandert.

  Daggrafiek Goud (Bron: WH SelfInvest Webtrader)

  Goud 1D


  Goud heeft enige neiging getoond om onder het 200-daags gemiddelde te blijven, wat het risico op technische verkopen verhoogt wanneer speculanten ontmoedigd raken door de prestaties en het metaal dumpen ten voordele van iets dat in beweging is. Tot nu toe hebben we nog geen sterke wens gezien om goud op een zinvolle manier te verkopen, maar dat zou heel snel kunnen veranderen als de macro-achtergrond voor het metaal niet verbetert.

  Opwaartse speculanten zullen nu eerst en vooral moeten zien dat goud de doorbroken trendlijn terugwint, rond $1860. Wanneer aan deze voorwaarde wordt voldaan, dan zou dit de weg vrij kunnen maken voor een beetje herstel temidden van nieuwe technische koop.

  "Wat voor de meerheid te hoog en te riskant lijkt, wordt meestal hoger en wat laag en goedkoop lijkt, wordt meestal lager."

  - William O'Neil -
  Last edited by SignalRadar; 24-06-2022, 08:01.
Working...
X