Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Salamicrash duurt voort
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Salamicrash duurt voort

    De beurzen realiseren zich nu pas hoe oncomfortabel de fundamentele omgeving eigenlijk is. Dit heeft de Dow, de S&P 500 en de Nasdaq deze week opnieuw lager geduwd. Alle inflatieindices staan nu ruim onder hun trendbepalende 200-dagenlijnen. De DAX zakt ook verder weg. De steunlijnen zijn intussen verbrijzeld. Dit suggereert dat de bearmarkt nog een niveau naar beneden glijdt - ook al neemt de waarschijnlijkheid van een sterke tegenbeweging naar boven nog toe.

    Het bearmarktsentiment wordt sterker. Het inflatiepercentage in de VS heeft daar al voor gezorgd. De prijsstijging bleef met 8,3% zeer hoog en er zijn nog geen tekenen dat de opwaartse tendens van de prijzen afzwakt. Ook in Duitsland lag de inflatie met 7,4% nog boven het niveau van de vorige maand.

    Het is opvallend dat er nog steeds geen paniek in de markt is. Het gaat gewoon elke dag naar beneden in de rustige handel. Beleggers nemen geen risico's meer en realiseren de winsten van de afgelopen jaren. Zelfs de grote fondsen drukken niet massaal op de verkoopknop. Wij vragen ons echter af hoe lang zij werkeloos zullen blijven toezien hoe de prijzen dalen.

    Fundamenteel is er nog steeds geen reden om een koerswijziging op de aandelenmarkt te verwachten. De centrale banken onttrekken liquiditeiten aan de markten, de rentetarieven stijgen en het economische klimaat blijft gespannen.

    Zelfs een dalend inflatiepercentage betekent niet automatisch een nieuwe prijsturbo. Eerst zou immers moeten worden bewezen dat de inflatie alleen daalt omdat de prijzen van schaarse goederen, die tijdens de crisis sterk zijn gestegen, deze prijspieken weer afbouwen. Indien daarentegen een sterk afkoelende economie de aanleiding zou zijn voor een tragere stijging of zelfs daling van de prijzen, zou de beurs dit moeilijk te verteren vinden.

    Een blik op de afzonderlijke sectoren is verhelderend. Omdat het laat zien waar de fundamentele risico's en kansen liggen. Zo staan de aandelen van woningbouwbedrijven onder enorme druk. Het vooruitzicht van stijgende rentevoeten weegt zwaar op hun aandelenkoersen. Tegelijkertijd zetten de sterk stijgende bouwkosten de winst onder druk.

    In de toeristische sector is de situatie anders: veel aandelen zijn al diep gezakt. Deze aandelen, bv. Lufthansa, TUI, houden stand in het huidige klimaat. Bovendien zullen veel mensen na twee jaar Corona-isolatie nu waarschijnlijk met veel enthousiasme op reis gaan - ook al kost het iets meer. Daarom zien wij kansen in dergelijke aandelen.





    "Het verschil tussen succesvolle mensen en echt succesvolle mensen is dat echt succesvolle mensen nee zeggen tegen bijna alles"

    - Warren Buffet -
Working...
X