elke inflatiemetriek we ook bekijken, we kunnen moeilijk beweren dat er niet meer inflatie op komst is terwijl de grondstoffen blijven aantrekken.


Wall Street doorbrak haar bearish streak en toonde bullish engulfing candles op de daily chart. Beleggers keken voorbij de sterke inflatiecijfers en richtten zich op het winstseizoen. De Nasdaq was de sterkste performer en steeg bijna 2%.

Overal ter wereld blijven de inflatiecijfers maar stijgen. De producentenprijzen in de VS bereikten een recordhoogte van 9,2% j.o.j., wat de weg vrijmaakt voor verdere kosten die worden doorberekend aan de consument en de krik van de consumentenprijzen. Laten we zeggen dat het geen toeval is dat de bedrijfswinsten onlangs een recordhoogte bereikten. De inflatiecijfers in het VK stegen tot 7%, het hoogste niveau sinds 1992. De producentenprijzen stegen tot 11,9%, het hoogste niveau sinds de financiële crisis. En de inputprijzen van de PPI stegen met 19,2% j/j en met 5,2% m/m, het hoogste niveau sinds het begin van de geschiedenis. De grondstoffenindex van Thomson Reuters staat ook net onder het hoogste punt in acht jaar en vertoont geen tekenen van een markttop, na een stijging van meer dan 200% sinds het dieptepunt van maart 2020.

De olieprijzen stegen voor een tweede dag, waarbij WTI dicht bij ons initiële koersdoel van 105 kwam. Zorgen over een krap wereldwijd aanbod, die het gevolg zijn van de lagere vraagverwachting van de OPEC, samen met de waarschijnlijkheid dat traders Russische olie zullen boycotten, bleven de prijzen ondersteunen.

Zilver bereikte onze initiële doelzone rond 26.0 na haar zesde opeenvolgende bullish close. Wij zien ook de mogelijkheid om boven 27.0 te breken en de impulsieve beweging naar boven voort te zetten.

Havikse verhoging door BOC


De Bank of Canada (BOC) volgde de RBNZ met een verhoging van 50 basispunten. Dit is de meest agressieve renteverhoging in bijna 22 jaar en in de afgelopen twee vergaderingen heeft de centrale bank de rente met 75 basispunten verhoogd. Ze begon ook met kwantitatieve verkrapping (QT), waarbij ze aangekochte obligaties van haar balans laat rollen, een voorloper van balansverkorting.

De BOC gouverneur zei dat ze bezorgd zijn dat de inflatie "verankerd" zal raken. De Canadese dollar handelde over het algemeen hoger en werd verder gesteund door stijgende olieprijzen. NZD/CAD daalde naar een 2-maands dieptepunt, ondanks de hawkish meeting van de RBNZ."Risico ontstaat als je niet weet wat je doet."

- Warren Buffett -