Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Beurs: Hoe hoog kan het gaan?
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Beurs: Hoe hoog kan het gaan?

    De beurzen hebben zich hersteld van hun Fed-schrik van de vorige week en zijn weer behoorlijk gestegen. Enerzijds is de schrik weggeëbd omdat de Fed te kennen heeft gegeven dat zij de rente indien nodig consequent zal verhogen. Anderzijds maken traders zich nu zorgen over de vraag of de Fed in werkelijkheid wel gedwongen zal zijn om zoveel en zo snel rentestappen te zetten. De speculatie dat de Fed dit jaar tot zeven rentestappen zou kunnen nemen, die vorige week welig tierde, is in elk geval uit de markt verdwenen.

    Veel analisten hebben ook de reële gevolgen van de te verwachten rentestappen berekend. Het resultaat: de Fed zal lange tijd verhoudingsgewijs expansief blijven, zelfs na diverse rentestappen. Zij vermindert slechts langzaam de omvang van haar expansieve monetaire beleid. Gezien de huidige inflatie van 7% zou een basisrentetarief van 1,75% (met zeven stappen) nog steeds gematigd zijn.

    Bovendien is de stijging van de inflatiecijfers al aan het afzwakken. Dit geeft hem ruimte voor een gematigder tempo. Dit beeld zien we ook al in delen van de eurozone. Over het geheel genomen is het inflatiepercentage gestegen tot 5,1%. Maar de toename is vertraagd. In Duitsland is het inflatiecijfer zelfs gedaald van 5,3 tot 4,9%.
    ECB

    De verklaring van de ECB van vandaag moet ook tegen bovenstaande context worden gezien. De centrale bankiers van de eurozone hebben aangegeven dat zij hun manoeuvreerruimte voor rentestappen zullen onderzoeken als de inflatie niet daalt zoals verwacht. Met elke maand van hoge inflatiecijfers en elke rentestap van de Fed (en andere Angelsaksische landen) komen de "hoeders van de eurovaluta" onder druk te staan om ook op te treden. Sommige banken verwachten nu al dat de ECB voor het eind van het jaar een rentestap zal zetten. De facto is de uitgangspositie in Europa echter dezelfde als in de VS: het monetaire beleid wordt slechts langzaam minder ruim.

    Hieruit volgt dat aandelen bovenaan de kooplijst blijven staan. De verandering van de favorieten gaat echter steeds sneller. Ondanks vrij goede cijfers staan tech-aandelen onder verkoopdruk. De langlopende aandelen hebben het relatief slecht met de stijgende rente. Neveneffect: vooral duurzame fondsen hebben te lijden onder het feit dat veel van deze fondsen een grote weging in tech-aandelen hebben. Dit blijkt uit een analyse van FUCHSBRIEFE. De hoge weging van techaandelen is logisch vanuit het oogpunt van duurzaamheid (bv. CO2-reductie). Wat de rendementsvooruitzichten betreft, hebben duurzaamheidsbeleggers met ESG-fondsen echter een structureel probleem.


    CONCLUSIE:

    De aandelen zijn op lange termijn weer in een opwaartse trend. In het algemeen blijft het scenario van een trendombuiging echter onveranderd. Op dit ogenblik is alleen een opwaartse correctie van de recente inzinking aan de gang. Het heeft misschien al een groot deel van zijn potentieel verbruikt. De DAX zal waarschijnlijk opnieuw onder druk komen te staan vanaf ten laatste 16.000 punten.


    "Probeer niet een succesvol persoon te worden, maar probeer een persoon van waarde te worden."

    - Albert Einstein
    Last edited by SignalRadar; 03-02-2022, 21:06.
Working...
X