Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Beurs: De Fed call wordt verkocht
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Beurs: De Fed call wordt verkocht

    De Amerikaanse Federal Reserve heeft ijskoude voeten en de grond wordt blijkbaar behoorlijk heet. Dit is wat wij - in tegenstelling tot onze verwachting - lezen uit de verklaring van de Fed na de vergadering van de centrale bank (woensdag). Fed-voorzitter Jerome Powell deed zijn best om de markten te wijzen op een "iets hoger" tempo. Tegelijkertijd probeerde hij de indruk te wekken dat de Fed de situatie onder controle heeft.

    In de praktijk lijkt de Fed echter in paniek te raken over de inflatie. In een terzijde waarschuwde Powell voor een loon-prijsspiraal. Hij formuleerde dat de inflatie en de goede arbeidsmarkt aanpassingen van het monetaire beleid "mogelijk maken". Hij zei ook dat de gevolgen van Omikron voor de economie zeer gering zouden zijn. Tegelijkertijd gaf Powell aan dat de inflatie in "het komende jaar" zou dalen. Daarom is er "voldoende ruimte om de rente te verhogen zonder de economie te beïnvloeden".

    Dit impliceert een zeer scherp rentebeleid, dat waarschijnlijk een problematische par force-rit voor de markten zal worden. Powell liet zich immers meeslepen door de uitspraak dat er "bij elke rentebijeenkomst" dit jaar een renteverhoging zou kunnen komen. Als de Fed dit zou doorvoeren, zou zij dit jaar zeven rentestappen zetten en het belangrijkste rentetarief verhogen tot 1,75%. Tot nu toe gingen de markten uit van hooguit drie tot vijf stappen.
    inflatie fed WHS Selfinvest rente tarieven

    De vraag is nu: hoe groot is het hefboomeffect van de "Fed call"? Hiermee bedoelen wij de overwaardering die in de afgelopen jaren is opgebouwd uitsluitend op basis van een uitbundig monetair beleid, dat verder gaat dan het prijsniveau dat eigenlijk gerechtvaardigd is. U weet dat de markten gedreven werden door liquiditeit en nul rentevoeten. Wij hebben ook herhaaldelijk gewezen op de historisch hoge, met krediet gefinancierde aandelenaankopen.

    De overwaardering van de Fed call kan bij benadering worden berekend. Ervan uitgaande dat Amerikaanse aandelen een langetermijnrendement van ongeveer 9% per jaar behalen, zou de S&P 500 aan het eind van het jaar op ongeveer 3.100 punten moeten staan. Dit prijsniveau wordt berekend op basis van een terugblik van 10 jaar. Met andere woorden: De S&P 500, die momenteel op 4.300 punten staat, is met ruim 30% overgewaardeerd (piek 4.800 punten rond de jaarwisseling).​

    De inflatieontwikkeling zal bepalend zijn voor de koers van de Fed - en dus voor de aandelenmarkten. Alleen als de inflatiedynamiek vertraagt, neemt de kans toe dat de Fed de rente niet in hoog tempo zal verhogen. Ondertussen geven de sterk dalende euro en ook de opnieuw onder druk staande goudprijs aan dat men verwacht dat de Fed in hoog tempo zal doorgaan.


    CONCLUSIE:

    De Fed heeft ingezien dat de rente sneller moet stijgen - en zij zal ingrijpen. Strategisch gezien zet dit aandelen onder druk en beleggers moeten overschakelen op aandelen die inflatiewinnaars zijn. Tactisch gezien was het een goed signaal dat de dieptepunten (Dow: 33.000, DAX 14.800) stand hielden. Van hieruit kan op korte termijn een opwaarts herstel worden ingezet.




    "Het grootste probleem van de belegger - en zijn grootste vijand - is waarschijnlijk zichzelf.
    Uiteindelijk is hoe je beleggingen zich gedragen veel minder belangrijk dan hoe jij je gedraagt."


    - Benjamin Graham
    Last edited by SignalRadar; 07-02-2022, 17:03.
Working...
X