Top Ad
Collapse
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Beurs: QE wordt QT
Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Beurs: QE wordt QT

    De inflatie schiet omhoog in de VS (onlangs tot 7%), de Federal Reserve kondigt een "scherpe" bestrijding van de inflatie aan en de beurzen zijn jubelend. Het vooruitzicht dat de Fed ten minste zal proberen de inflatie niet te laten oplopen, valt in goede aarde bij de beleggers. Vooral omdat zij weten dat, ondanks alles, de rente nog geruime tijd relatief laag zal blijven.

    De monetaire autoriteiten van de Verenigde Staten moeten een drieledige aanpak volgen om de inflatie te bestrijden. Ten eerste zal de "Quantitative Easing" (of afgekort QE) niet verder worden uitgebreid. Dan zal QE worden stopgezet en zullen de obligatieaankopen worden verminderd. De Fed is dat ook aan het afbouwen.

    De renteverhogingen staan gepland, en die zullen naar alle waarschijnlijkheid al in de zomer beginnen. De markt verwacht momenteel drie renteverhogingen van elk 0,25 procentpunt. Tegen het einde van het jaar zou het belangrijkste rentetarief dan op 0,75% moeten staan. Het huidige werkloosheidscijfer is immers 3,9%. Dat is bijna precies op de drempel van volledige werkgelegenheid, die volgens de Fed wordt bereikt bij een AL-percentage van 3,8%.

    WHS webinars Selfinvest gratis traden

    Het volume aan obligaties in de boeken van de Fed is enorm. In totaal heeft de Amerikaanse centrale bank 8 biljoen US dollarin handen. Zij heeft haar balans in de afgelopen vijf jaar verdubbeld. De aandelen in bepaalde obligatiesegmenten zijn ook enorm. De Fed heeft 24% van alle Amerikaanse staatsschuld in handen. Daarnaast heeft zij nog eens 24% van alle hypotheken in handen. Hierop werd ons gewezen door Gero Jung, hoofdeconoom van de Zwitserse bank Mirabaud.

    Het volume aan obligaties in de boeken van de Fed is enorm. In totaal heeft de Amerikaanse centrale bank 8 biljoen US dollarin handen. Ze heeft haar balans in de afgelopen vijf jaar verdubbeld. De aandelen in bepaalde obligatiesegmenten zijn ook enorm. De Fed heeft 24% van alle Amerikaanse staatsschuld in handen. Daarnaast heeft ze nog eens 24% van alle hypotheken in handen. Hierop werd ons gewezen door Gero Jung, hoofdeconoom van de Zwitserse bank Mirabaud.

    Als de Fed aan QT begint, zal dit de rente op Amerikaanse staatsobligaties verder opdrijven. De vraag is dan hoe lang de markten dit zullen tolereren voordat een verschuiving van aandelen naar obligaties begint. Bovendien zullen hypotheken ook duurder worden.

    Dit betekent ook dat de hedging activaklassen waarschijnlijk in trek zullen blijven. We blijven de edelmetalen goud en zilver opnemen, maar ook cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum. Deze beleggingen brengen geen rente op. Maar het zijn veilige havens voor onzekere tijden.

    Voor beleggers blijven de vooruitzichten tot aan de zomer goed. Dit zal ook tot uitdrukking komen in de bedrijfsresultaten die zullen worden bekendgemaakt in het verslagleggingsseizoen dat zojuist is begonnen. Wij blijven een bijzonder goed klimaat zien voor banken, nutsbedrijven en grondstoffen. Vrijwel elke dip wordt nog steeds gekocht, en het feit dat het monetaire beleid hier veel losser blijft, werkt in het voordeel van de Europese aandelenmarkten.

    Bent u een actieve belegger?
    • Ga naar www.whselfinvest.com en probeer een demo of open een rekening.
    • Gebruik de TradeWizard in het NanoTrader platform om uw eerste order te plaatsen.
    • Bescherm uw posities met automatische bracket orders



    “Armoed is geen schande – rijkdom evenmin”

    - Curt Goetz -
    Last edited by SignalRadar; 14-01-2022, 16:53.
Working...
X